hirdetés

A szoptatás csökkenti a petefészekrák esélyét

A BRCA1 és BRCA2 gének mutációi köztudottan fokozzák az emlő- és petefészekrák előfordulásának esélyét. A  Journal of the National Cancer Institute című lapban most megjelent tanulmány szerint a szoptatás, a fogamzásgátlók szedése és a tubalekötés is kockázatcsökkentő lehet a mutációt hordozó nőknél.

hirdetés

A BRCA1 és BRCA2 gének felelősek a szervezetben a tumorszuppresszor fehérjék termelődéséért. E fehérjék elősegítik a DNS-károsodások kijavítását, s ezzel hozzájárulnak a sejt genetikai állománya stabilitásának megőrzéséhez. Ha BRCA1 és BRCA2 gének mutálódnak vagy megváltoznak, akkor a tumorszuppresszor fehérje nem termelődik, ezért a DNS-hibák kijavítása zavart szenved, ennek következtében újabb genetikai eltérések jönnek létre a sejtekben, mely végül rosszindulatú daganatok kialakulásához vezethet. A BRCA1 és BRCA2 gének mutációit hordozó nők körében az átlagosnál jóval nagyobb az emlő- és petefészekrákok előfordulásának esélye.

A National Cancer Institute adatai szerint a fenti gének egyikének mutációja a petefészekrákok körülbelül 15 százalékában mutatható ki. A BRCA1-mutációt hordozó nők körülbelül 39 százalékánál, a BRCA2-mutációt hordozó nők 11−17 százalékánál alakul ki petefészekrák 70 éves korukig.

A most közzétett, Timothy R. Rebbeck (Abramson Cancer Center at the University of Pennsylvania’s Perelman School of Medicine) vezetette vizsgálat szerzői azt írják, hogy korábbi irodalmi adatok szerint bizonyos tényezők – többek között a dohányzás és az alkoholfogyasztás – módosíthatja a petefészekrák kockázatát a BRCA-mutáció-hordozóknál. Ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy ezek az idézett tanulmányok „változó minőségűek voltak, és továbbra sem tisztázott, hogy e tényezők közül melyik érdemes tüzetesebb klinikai vizsgálatokra”.

Annak alaposabb meghatározása érdekében, hogy a BRCA-mutációt hordozó nőket fenyegető petefészekrák kockázati tényezői közül melyek és milyen mértékben befolyásolhatók, a kutatócsoport 44 olyan vizsgálatot elemzett, melyekről úgy tűnt, hogy megfelelnek az előre meghatározott minőségi kritériumoknak.

Azt találták, hogy azok a mutációhordozó nők, akik szoptatták gyermeküket vagy petevezeték-lekötésen estek át, sokkal kevésbé vannak kitéve a petefészekrák kockázatának, mint akik nem szoptattak, illetve ilyen műtét nem történt náluk. Az emlőrák esetében nem volt összefüggés a betegség előfordulási esélye, illetve a szoptatás és a tubalekötés között. Ezen túlmenően azt is megfigyelték, hogy az orális fogamzásgátlót szedő BRCA1- és BRCA2-mutáció-hordozók esetében is jelentősen csökkent a petefészekrák előfordulásának valószínűsége azokkal szemben, akik nem szedtek fogamzásgátlót.

A fenti megállapítások is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy behatárolhassuk, a BRCA-mutációk jelenlétében mely tényezők fokozhatják a rákbetegség kockázatát. Igazolták például, hogy BRCA2-mutációk esetén nagyobb arányban alakul ki emlőrák a dohányos nők között.

„Elemzésünk rávilágít arra, hogy az öröklődés nem sorsszerűség, és a BRCA mutációit hordozó nők maguk is tehetnek annak érdekében, hogy elkerüljék a petefészekrákot. A mostani vizsgálat eredményei elegendő bizonyítékkal szolgáltak arra, hogy egyes változók miként befolyásolhatják a rákkockázatot a mutációhordozó betegcsoportban” – mondja a vizsgálatot vezető dr. Rebbeck.

Bár a szerzők azt találták, hogy az orális fogamzásgátlók csökkenthetik a petefészekrák előfordulásának esélyét, azt is megjegyzik, hogy a fogamzásgátlók és az emlőrák közötti összefüggés „nem egyértelmű”. A korábbi kutatások azt jelezték, hogy az orális kontraceptívumok fokozzák az emlőrák kockázatát. A szerzők ezért azt javasolják, hogy a nők orvosukkal együtt mérlegeljék az orális fogamzásgátlók előnyeit és kockázatait.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozzák, hogy további kutatások szükségesek, mielőtt határozott ajánlásokat fogalmaznánk meg a fenti megfigyelések alapján. „A betegek jobb rákcsökkentő lehetőségeket érdemelnek annál, hogy egészséges emlőket és petefészkeket távolítanak el sebészeti úton a daganat elkerülésére – mondja a közlemény másik szerzője, dr. Susan Domcheck (Basser Research Center for BRCA, University of Pennsylvania). − Fontos, hogy folyamatos erőfeszítésekkel újabb prevenciós lehetőségeket találjunk a BRCA mutációit hordozó nők számára, legyenek bármely életkorban vagy bármely életszakaszban.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.