hirdetés

A szorongásos zavar háttere

A generalizált szorongásos zavar hátterében a szív és az agykéreg között abnormális kapcsolat igazolódott.

hirdetés

A generalizált szorongásos zavar (GAD) a szorongás leggyakoribb, és nehezen kezelhető formája, amely gyakran egyéb állapotokkal – pl. depresszió, drog használat – társul. Nőkben csaknem kétszer gyakoribb. Jellegzetessége, hogy a diagnosztizálását megelőző legalább fél évben a paciens súlyos, kontrollálhatatlanul szorong és folyamatos aggodalmaskodik. A Tulsa (Oklahoma) Laureate Institute for Brain Reasearch (LIBR) intézetének kutatói azt vizsgálták, hogy milyen a GAD-ban szenvedő nőbetegekben a vegetatív idegrendszer és az interocepció kapcsolata.

A GAD jellemzői

A GAD-ban szenvedők mindenre kiterjedően, túlzottan aggodalmaskodnak, ez megnehezíti a munkavégzést, az egészséges kapcsolatokat és az érintettek önellátását is. Az állandóan mindenen való aggodalmaskodást pedig nagyon nehezen tudják legyőzni.

A GAD-ban észlelt szorongásos állapot idegi alapja nem ismert, emiatt kezelése is igen nehéz: a betegek sokszor sem a gyógyszeres kezelésre, sem a pszichoterápiára nem reagálnak. A GAD-os betegek általános izgalmi tünetektől: felgyorsult szívveréstől, légszomjtól és izzadástól szenvednek, ugyanakkor ezen tünetek gyakran nincsenek összefüggésben a valódi fizikális helyzettel, azaz a személy saját fizikai állapotának érzékelése (interocepciója) nem fedi a valódi élettani helyzetet. Ez az ellentmondás igen jellemző a GAD-ra, pl. a beteg úgy érzi, hogy gyorsan ver a szíve, pedig nem. A kutatók azt gondolják, hogy ha meg tudnák határozni, hogy miért kapcsolódik szét az interocepció és a valóság, akkor az a kezelések új támadáspontja lehetne.

Az új kutatás

A szerzők a JAMA Psychiatry-ban 2022. februárjában megjelent tanulmányukban azt vizsgálták, hogy a GAD-ban szenvedők miért mutatnak abnormális élettani, perceptuális (érzékelési), vagy idegi válaszokat. Tovább ezek a válaszok hogyan függnek össze a szorongás és az interocepció érzésével.  A vizsgálatba volt 29 GAD-ban szenvedő és 29 kontroll nőbeteg fiziológiás sóoldatos infúzióban az adrenalin hatását utánzó, de az agyi aktivitást nem befolyásoló isoproterenolt kapott, miközben koponya MR készült. A képalkotó vizsgálat alapján el lehet dönteni, hogy a GAD-ban szenvedő betegek agya másképpen dolgozza-e fel a szervezetből származó információkat.

Meglepő eredmények

Az isoproterenol alacsony dózisainak infúziója alatt megnőtt a GAD-os betegek pulzusszáma. Ráadásul erősebbnek érzékelték a szívdobbanásokat, mint a nem GAD-os kontrollok, a szerzők megfogalmazása szerint „a GAD csoport betegei hiperszenzitivitást mutattak az isoproterenol alacsony adagjaira is”.  A GAD-os betegeknél a ventromediális prefrontális agykérgében alacsonyabb aktivitását lehetett észlelni. Ez az agyterület a felelős az autonóm idegrendszer szabályozásáért és ez generálja a félelmet (aggódást) és a biztonságot.  A szerzők szerint „Az isoproterenol adásával GAD-ban szenvedőknél sikerült oki összefüggést kimutatni a kardiovaszkuláris rendszer abnormális érzékenysége és a frontális agykéreg abnormális érzéketlensége között, ami csökkenti a test izgalmi és éberségi állapotát.

Az számukra is meglepetést okozott, hogy eredeti hipotézisünk szerint a szorongó személyek insuláris agykérge fokozottan reagálna egy adrenalin-szerű kihívásra, de ennek ellenkezője történt, tompábbnak látták a ventromediális prefrontális agykérgüket.GAD-ban tehát nem kizárólag a vegetatív idegrendszer abnormális működéséről van szó, de az agy specifikus területei is abnormálisn működnek.

Remélik, hogy kutatásuk elő fogja segíteni a ventromediális prefrontális agykéreg további vizsgálatát, ami majd a GAD innovatív kezelésének támadáspontja lehet. „Az agyunk és a testünk közötti interakció alapvetően meghatározhatja, hogy egy ártalmatlan helyzet a GAD-ban észlelhető rettegéshez vezethet. Jobban meg kell értenünk, hogy ez az abnormális élettani válasz milyen összefüggésben van az ilyen betegek életét gyakran megkeserítő működési zavarral.”  

Forrás: 

Written by Green LA. (Fact checked by Hannah Flynn). Anxiety disorder: abnormal heart-brain connection identified. Medical News Today. February 9, 2022. 02. 11.

Teed AR, Feinstein JS, Puhl M, et al. Association of generalized anxiety disorder with autonomic hypersensitivity and blunted ventromedial prefrontal cortex activity during peripheral adrenergic stimulation. A randomized clinical trial. JAMA Psychiatry. Published online February 2, 2022. doi:10.1001/jamapsychiatry.2021.4225

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.