hirdetés

A szövődményes Crohn-betegség kezelésének fő irányvonala gyakorlati útmutató

  A mesterséges táplálás manapság is a klinikai gyakorlat mostohagyermeke, hiszen sok kórház és alapellátási körzet nélkülözni kénytelen a hozzáértő szakembereket. Kórházi körülmények közt a betegek akár 40%-a elégtelen táplálásban részesül [1], és ismert, hogy az elégtelen tápláltsági állapot befolyásolja a kezelés eredményességét és költségeit [2]. Az előbbiek ismerete, valamint az Európában és máshol működő szakértői testületek elhivatottsága sem változtat azonban azon, hogy e téren viszonylag kevés orvos és munkacsoport mellett áll megfelelő szakember. A skandináv országok, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok élen járnak a sok kórházban dolgozó multidiszciplináris táplálkozástudományi csapatok számát tekintve (az Egyesült Királyságban a kórházak közel felében van ilyen) [3], míg Németországban, Ausztriában és Svájcban az arány nem éri el az 5%-ot sem [4].
  Gyakran hozzák fel érvként – legalábbis az Egyesült Királyságban –, hogy a kórházak rendelkezésére álló anyagi forrásokat más, elsőbbséget élvező kérdések megoldása emészti fel. A Royal College of Physicians [5], vagy a nemrégiben a National Confidential Enquiry into Patient Outcome and Death adatai alapján szerkesztett tanulmányhoz hasonló nagyhatású közlemények hatására a helyzet lassan mégis változik. Az említett vizsgálatok egyik igen specifikus megállapítása pédául, hogy a multidiszciplináris táplálkozástudományi munkacsoportok hiányának egyik következménye, hogy általánosságban nem megfelelő a perkután gastrostoma- beültetésre kerülő betegek szelekciója [6]. Lassan elfogadottá válik, hogy egyetlen kórház sem működhet táplálkozási szolgálat nélkül – de a változás fájdalmasan lassú.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Timothy E. Bowling
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.