hirdetés

A sztatin intolerancia gyakorisága

Egy új, több mint 4 millió felnőtt adatait tartalmazó meta-analízis szerint a sztatin-kezelésekkel szembeni intolerancia messze nem olyan gyakori, mint az a régebbi közleményekben szerepelt.

hirdetés

A sztatin-intolerancia gyakorisága széles határok között mozog, 2-3%-tól akár 50%-ig terjedhet, mivel a sztatin-intolerancia a különböző szakmai szervezetek eltérő módon definiálják. A National Lipid Association-ban (NLA), a(z) European Atherosclerosis Society (EAS), az International Lipid Expert Panel (ILEP) definícióit a napi orvosi gyakorlatban ezeket nagyon ritkán veszik figyelembe. Inkább az történik, hogy ha a sztatin kezelésben részesülő beteg izomfájdalmakról panaszkodik, vagy a szérum alanin aminotranszferáz szintje (ALT-szintje) emelkedett, akkor az orvos a legtöbb esetben azonnal leállítja a sztatin-kezelést – minden további vizsgálat nélkül. Mivel ez a gyógyszercsoportot igen kiterjedten és eredményesen használható a szívroham és a stroke kockázatának csökkentésére, az European Heart Journal-ban 2022. február 16-án megjelent - a Lipid and Blood Pressure Meta-Analysis Colaboration és a nemzetközi Lipid Expert Panel közreműködésével készült - tanulmány szerzői igyekeztek felmérni a sztatin intolerancia valódi prevalenciáját.

Ennek érdekében meta-analízisükben összesen 176 vizsgálat 4.143.517 beteg adatait értékelték: 112 randomizált, kontrollált vizsgálat volt, 64 vizsgálat pedig kohorsz felépítésű. A sztatin intolerancia összesített prevalenciája 9,1%-nak (95%CI 8,0% - 10,0%) felelt meg. Még alacsonyabbnak mutatkozott a prevalencia, amennyiben a diagnosztikus kritériumokat az NLA szerint (7,0%, 95% Cl 6,0%-8,0%), vagy az ILEP szerint (6,7%, 95%CI 5,0%-8,0%), illetőleg az EAS szerint (5,9%, 95%CI 4,0%-7,0%) határozták meg.

A sztatin intolerancia kockázatát leginkább a következők növelték: a női nem, a hypothyreoidizmus, a magas sztatin dózis, idősebb életkor, az antiarritmiás szerek egyidejű használata, illetve az obesistas. Az egyéb faktorok között a rassz (ázsiai, vagy afro-amerikai), a 2-es típusú diabetes, az alkoholizálás, valamint a krónikus máj- és vesebetegség szerepelt. Ez tehát arra utalt, hogy a betegek tüneteit nagyon gondosan kell értékelni: mindenekelőtt arról kell meggyőződni, hogy valóban a sztatinok okozták-e a panaszokat, másodsorban azt kell számításba venni, hogy a beteg panaszai nem amiatt jelentkeztek-e, hogy úgy gondolja, a sztatinszedés veszélyes lehet rá nézve, egyes vizsgálatok szerint akár a panaszok 50%-a is betudható a betegek ilyesfajta prekoncepciójának. A szerzők a Statin-Assocated Muscle Symptom Clinical Index (SAMS-CI) használatát javasolják annak megítélésére, hogy a beteg izom-tünetei vagy azok fokozódása sztatin-eredetűek-e vagy sem.

A sztatinokkal szembeni intolerancia a legtöbb esetben tehát túl van becsülve és túl van diagnosztizálva, hiszen a prevalencia mindössze 6% és 10% közé tehető. Ami azt jelenti, hogy a sztatin kezelésben részesülő betegek kb. 93%-ánál a kezelés hatásos, könnyen elviselhető, és nem merül fel gyógyszerbiztonságossági kérdés sem. „Az elmúlt évtizedek során beigazolódott, hogy a sztatinok életeket mentenek. A közölt meta-analízisben kimutatták, hogy a kockázatok és mellékhatások jóval enyhébbek, mint azt régebben gondolták, tehát nyugodjanak meg azok, akik a szívroham és a stroke kockázatának csökkentésére ezt a gyógyszer-csoportot javasolták” -kommentálta az eredményeket Sir Dr. Nilesh J. Samani, a British Heart Foundation orvosigazgatója.

Dr. Peter Sever (Imperial College London) azt hangsúlyozta: „nagyon fontos elmondani a betegeknek, hogy a gyakran emlegetett tünetek – mint az izomgörcsök, a fájdalom és a letargia – legtöbbször nem a gyógyszer kémiai tulajdonságaiból származnak, hanem pszichológiai eredetűek, de természetesen igen fontosak azok a valódi farmakológiai tünetek, amelyek befolyásolják az életminőséget.

Forrás:

Brooks M. Statin intolerance ’overestimated and overdiagnosed’. Medscape Medical News. February 16, 2022.

Bytyçi, Penson PE, Mikhalidis DP, et al. Prevalence of statin intolerance: a meta-.analysis. European Heart Journal. Published 16 February 2022. ehac015, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehac015

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.