hirdetés

A T-sejtek célba találásának segítése

Úgy tűnik, sikerült megfejteni, miért “kóborolnak el” akár egészséges szövetekbe a CAR-T sejtek ahelyett, hogy a tumorokat céloznák meg.

hirdetés

A University of Rochester Medical Center és a Wilmot Cancer Institute közös kutatócsoportja a Nature Immunology április 17-ei számában arról számolt be, hogy sikerült azonosítaniuk azt a molekulát, ami a rákos sejteket elölő T-sejteket nyomra vezeti. Ez a molekula az ST3 β-galaktozid α-2,3-szialit-transzferáz 1 (ST3GAL1), amely az eredmények szerint a kiméra receptor asszociált T-sejtek (CAR T-sejtek) rákspecifikus migrációjának negatív regulátora. Az ST3GAL1 által közvetített glikoziláció indukálja a T-sejtek spontán, nem specifikus szöveti megkötését a limfocita funkcióval összefüggő antigén-1 (LFA-1) endocitikus újrahasznosításának megváltoztatásával. (A glikozilált fehérjék elemzése kimutatta, hogy az aktivált CD8+ T-sejtekben a CD18 az ST3GAL1 egyik fő effektora.)

Az ST3GAL1-et expresszáló, kulcsfontosságú migrációt szabályozó gén felfedezése "torzítatlan genomikai szűrés" (unbiased genomic screening), azaz egy funkcióvesztéses szűrési módszer révén történt: a kutatók egy csúcstechnológiás CRISPR technikát használtak a T-sejtekben expresszált gének ezreinek módosításaira, majd ezeknek a géneknek a migrációs kontrollra kifejtett képességeit vizsgálták egyenként, négy éven keresztül egér modellszervezetekben.  A génszerkesztett CAR T-sejtek egy központi LFA-1-asszociált citoszkeleton molekula, a βII-spektrin fokozott expressziójával, visszafordították az ST3GAL1 által mediált nemspecifikus T-sejt-migrációt, ami az egér modellszervezetekben csökkentette a tumorok növekedését, mivel javult a CAR T-sejtek tumorspecifikus nyomra vezetése. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy az ST3GAL1–βII-spektrin tengely a ráksejteket megcélzó CAR T-sejt-migráció fő komponense, és ígéretes célpont a jelenleginél hatásosabb T-sejtes immunterápiás kezelések kifejlesztéséhez.

Az immunterápiás kezelések, különösen a CAR T-sejtes onkológiai kezelések sok beteg életét meghosszabbítják, néha azonban az alkalmazott terápiás készítmény véletlenszerűen olyan helyekre vándorol a szervezetben, ahová nem kellene: például a tüdőbe vagy más, nem rákos szövetbe kerül, és toxikus mellékhatásokat okoz. A mostani felfedezés sokkal pontosabban irányítható CAR-T sejtes kezeléseket eredményezhet, bár még sok a további teendő a felfedezés klinikai gyakorlatban történő hasznosításáig. A CAR T-sejtes terápia során a beteg saját T-sejtjeit, a fehérvérsejtek egy fajtáját vonják ki, és a testen kívül úgy alakítják át őket, hogy felismerjék a rákot. Amint az átprogramozott sejteket visszaforgatják a betegbe, azok "élő gyógyszerként" működnek, és a rákos sejteken lévő fehérjéket keresik meg támadás céljából. 2016-ban a Wilmotot választották ki azon kevés országos központok egyikeként, ahol megkezdődhettek az eljárás klinikai vizsgálatai, majd később, az FDA jóváhagyását követően, az Egyesült Államokban az egyik első rákközpont lett, amely CAR T-sejtes kezelést kínál az arra alkalmas betegek számára.

A CAR T-sejtes terápia a National Cancer Institute szerint csak vérrák egyes típusainak kezelésére engedélyezett, beleértve a limfóma, a leukémia és a myeloma multiplex egyes formáit. A módosított T-sejtek könnyebben sodródnak a véráramban lévő rákos gócpontok felé, de a szolid tumorok, például az emlő-, tüdő-, agydaganat vagy melanóma felé való eljutásuk már egy teljesen más dimenziót jelentő kihívás: ilyenkor a T-sejteknek sokkal keményebben kell dolgozniuk, hogy átvándoroljanak a szöveteken és szerveken, majd fel is ismerjék a szilárd daganatot. A közelmúltban azok a klinikai vizsgálatok, amelyekben ezt a kezelést szolid tumorokon tesztelték, egyáltalán nem hoztak kedvező eredményeket. A mostani kutatás azt sugallja, hogy a T-sejtek újratermelése során valami olyasmi történik, ami eltompítja célba jutási képességüket. Minsoo Kim professzor és a Wilmot Intézet munkatársai, Dr. Patrick Reagan és Dr. Richard Waugh 2019 óta vizsgálják a CAR T-sejtes kezelés hátulütőit, különösen azt, hogy mi történik, amikor a T-sejtek nem rákos szövetekbe kerülnek.

A következő lépés egy olyan gyógyszer megtalálása lesz, amely képes manipulálni a kulcsfontosságú T-sejt-fehérjét, az ST3GAL1-et - mondta Minsoo Kim a cikk levelező szerzője. Egy ilyen gyógyszerrel ki lehetne egészíteni a kezeléseket, hogy a CAR T-sejtek sokkal pontosabban érjenek célt. A kutatócsoport laboratóriuma éppen azon dolgozik, hogy a rendelkezésre álló gyógyszer-adatbázisokból egy ilyen hatóanyagot szűrjenek ki.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

ST3GAL1 and βII-spectrin pathways control CAR T cell migration to target tumors

Researchers discover how to steer army of immune cells toward cancer

 

Irodalmi hivatkozás:

Minsoo Kim, ST3GAL1 and βII-spectrin pathways control CAR T cell migration to target tumors, Nature Immunology (2023). DOI: 10.1038/s41590-023-01498-x.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.