hirdetés

A tartós leishmania-fertőzés immunizál

A leishmaniasis kórokozói a betegség akut fázisa után alacsonyabb számban, de továbbra is jelen vannak a szervezetben. Ezzel tartósan stimulálják az immunvédelmet, és megakadályozzák az újabb fertőzést.

hirdetés

Egyes kórokozók, mint például a bárányhimlő vírusa, a betegség akut fázisa után képesek tartós immunitást fenntartani, ami megvéd az újabb fertőzéstől. Bizonyos esetekben a kórokozók nem ürülnek ki teljesen a szervezetből, hanem élethosszig ott maradnak anélkül, hogy a betegség tüneteit kiváltanák. Amerikai orvosok az ilyen perzisztens fertőzés és a leishmaniasis kórokozói által kiváltott immunvédelem közötti összefüggésekre próbáltak fényt deríteni. Ezek az egysejtű paraziták a gazdaszervezet immunsejtjeiben élnek túl – de nem túl aktív stádiumban. Néhányan folyamatosan szaporodnak, amivel stimulálják az immunrendszert, és egy tartósan erős immunitást tartanak fenn. A természetes immunvédelem ezeny formájának az a hátránya, hogy az immunrendszer legyengülése esetén a betegség ismét gyorsan kitörhet. Azonban egy veszélytelen kórokozókból álló élő vakcina nagyon hatékonynak bizonyulhat egyes vírusos vagy bakteriális fertőzések esetén.

Normál esetben a tudósok olyan oltóanyagokat próbálnak kifejleszteni, amelyek valamennyi kórokozót eliminálják a szervezetből. De amire az embernek valóban szüksége van, az egy hatékony védelem a betegség káros hatásaival szemben, mondja. Ehhez jó lenne egy védőoltással tartós fertőzést kiváltani – a betegség tünetei nélkül. Ez történik természetes módon például a Leishmania major által okozott fertőzés során. Az ostoros egysejtű a lepkeszúnyog közvetítésével terjed. A csípés helyén egy vérbő csomó keletkezik, ami idővel meggyógyul. Eközben a paraziták száma csökken, és a beteg immunissá válik a kórokozó további fertőzésével szemben. Az immunvédelem megakadályozza ugyan a reaktiválódást, de teljes mértékben nem távolítja el a patogéneket a szervezetből. A bőrleshmaniasissal ellentétben a betegség más formái, amelyekben a belső szervek érintettek, halálos lefutásúak is lehetnek.

Stephen Beverley(Washington University School of Medicine, St. Louis) és kollégái egereken vizsgálták, hogy a Leshmania major paraziták hogyan viselkednek egy tartósan fennálló fertőzés esetén. A kutatók a kórokozó két különböző populációját fedezték fel. Az egyik folyamatosan osztódó, a másik teljesen inaktív sejtekből állt. Mivel a Leishmaniák összlétszáma egy állandó alacsony szinten maradt, kellett, hogy legyenek olyan sejtek, amelyeket az immunvédelem folyamatosan elpusztít. Ennek megfelelően az új parazitáknak három lehetőségük volt: tovább szaporodnak, nyugalmi állapotba kerülnek, vagy az immunrendszer elpusztítja őket. Meglepő módon a paraziták a makrofágokban és a dendritikus sejtekben voltak képesek túlélni, amelyeknek, mint az immunrendszer részeinek, a kórokozókat el kellett volna hárítaniuk. Hogy ezt a paraziták milyen módon védték ki, az egyelőre rejtély.

A folyamatosan fertőzött egerek tehát védetté váltak a fertőzés kiújulásával szemben. Azonban egy olyan kezelés után, ami valamennyi kórokozót elpusztította, az állatok ismét fogékonyak lettek a felülfertőződésre. Nyilvánvaló, hogy az immunológiai emlékezetet olykor-olykor fel kell frissíteni, és elképzelhető, hogy más betegségek kórokozóival szemben csak akkor alakítható ki tartós immunvédelem, ha az ember elfogad egy perzisztens fertőzést, mondja Beverley.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.