hirdetés

A tejfogyasztás és a halálozás kockázata

Két nagy megfigyeléses svéd vizsgálatban azt találták, hogy a több tej fogyasztása nőkben a halálozás és a csonttörések magasabb kockázatával, férfiaknál a halálozási kockázat kismértékű emelkedésével jár, ugyanakkor figyelmeztetnek arra is, hogy ezekből az adatokból diétás következtetéseket és ajánlásokat ne vonjuk le. 

hirdetés

A tejben, tejtermékekben gazdag táplálkozás csökkenti az oszteoporotikus törések kockázatát. A tejben a 22 esszenciális tápanyagból 18 megtalálható, többek között a csontrendszer szempontjából jelentős kalcium, foszfor, és D-vitamin. Ezen tápanyagok felszívódását a laktózt D-glukózzá és D-galaktózzá alakító enzim, a laktáz segíti, amely felnőttekben (észak-európai őslakosokban) már rendszerint csak egy gén mutációja* következtében termelődik és működik. Amennyiben minden lakos napi 3-4 pohár tejet fogyasztana, az oszteoporózis miatti egészségügyi költségek kb. 20%-kal csökkenthetők lennének (Heaney). Ugyanakkor a nagymennyiségű tej rendszeres fogyasztása nemkívánatos hatásokkal is jár, mivel a tej a D-galaktóz legfőbb forrása, márpedig számos bizonyíték utal arra, hogy a D-galaktóz krónikus expozíciója egészségtelen. Olyannyira, kisérleti állatok mesterséges öregítésére is használják. Káros hatása oxidatív stresszből, krónikus gyulladásból, neurodegenerációból, csökkent immunválaszból és a gének átírási zavaraiból adódik össze, amik összessége fokozott csontvesztéshez vezet. A sajtok, a fermentált tejtermékek (tejföl, joghurt) laktóz és galaktóz tartalma jóval kisebb ezért az ilyen jellegű nemkívánatos hatásuk is kevesebb.

A British Medical Journalban 2014. október 28.-án online megjelent közleményükben Dr. Karl Michaëlsson, az uppsalai Egyetem professzora, és munkatársai két nagy svéd vizsgálat anyagát dolgozták fel: az egyikben 39 és 74 év közötti 61 433 (39 -74 éves) nő, a másikban 45 339 (45 - 79 éves) férfi szerepelt, akik rendszeresen kérdőíveken számoltak be táplálkozásuk és italfogyasztásuk napi/heti részleteiről. Számos kovariánst is figyelembe vettek (életkor, dohányzás, testtömegindex, testmagasság, képzettség, kalcium- és D-vitamin tartalmú étrendkiegészítők szedése, szteroid használat, fizikális aktivitás, „Charlson-féle komorbiditási index”, stb.). A nőket átlagosan 22 évig követték ez idő alatt 15 541 nőbeteg halt meg, és 17 252-nek volt valamilyen csonttörése, közülük 4 259-nek csípőtörése.  A férfiakat átlagosan 13 évig tudták követni, 10 112 halálesetet, 5 066 csonttörést, ezen belül 1 166-nak csípőtörést regisztráltak.

Azoknál a nőknél, akik naponta 3 pohárnál több tejet (680 gramm) fogyasztottak, csaknem megkétszereződött a halálozás azokhoz képest, akik a tejből napi 1 vagy annál kevesebb pohárral fogyasztottak (HR:1,93, 95%CI 1,80-2,06). A több tejet fogyasztó nőknél az összes csonttörés kockázata is magasabb volt (HR: 1,16, 95%CI 1,08-1,25), ezen belül is különösen a csípőtörések kockázata emelkedett (HR1,60, 95%CI 1,39-1,84). Minden egyes pohár tejjel nőtt az igazított mortalitási kockázat (HR:1,15, 95%CI1,13-1,17.

Férfiaknál kissé valóban emelkedett a 3-4 napi pohár tej fogyasztói körében a mortalitás szintén, ha kis mértékben is, de emelkedett (HR: 1,10, 95%CI 1,03-1,17),  a csonttörések kockázata azonban nem változott.

Fermentált tejtermékeknél (sem a joghurtnál, sem a sajtoknál) nem lehetet ilyen összefüggést megfigyelni. A kutatók nem tettek különbséget a fogyasztott tej fajtái között, (zsírtartalom, összetétel, teljes vagy fölözött tej) csak egyetlen kategóriát használtak, mert szerintük a káros hatásokért leginkább a D-galaktóz tartalom a felelős. „Eredményeink megkérdőjelezik annak az ajánlásnak az érvényességét, hogy a nagy mennyiségű tejfogyasztás segít a csonttörések megelőzésében, de az eredményeket óvatosan kell kezelni, mivel a vizsgálat csak megfigyeléses volt” – jegyezték meg maguk a vizsgálók.

A társult szerkesztőségi közleményben Dr. C. Mary Schooling (professzor, Hunter College in New York City) szintén óvatosságra intett az eredményekkel kapcsolatosan: ahogy az állati termékek fogyasztása egyre emelkedik, valóban oda kell figyelni a tejnek a mortalitásban betöltött szerepére. Dr. Kasia Ciaston (dietetikus, Loyola University Medical Center, Maywood, Illinois) pedig hiányolja a vizsgálatból egy potenciális faktorok, mint a csontdenzitás és a családi anamnézis kérdését, valamint az aktivitás mértékének értékelését.  

*Az emlősök így az ember szervezete a szopás abbamaradása után egyre kevesebb laktáz enzimet termel (embereknél a tejet nem fogyasztó társadalmakban rendszerint 4 éves korra 90%-kal csökken, a laktózlebontásért felelős gének felnőttkorra nagyrészt inaktívvá válnak. Egyes népcsoportoknál azonban olyan mutáció zajlott le a laktáztermelés leállításának megszüntetéséért felelős 2-es kromoszómán, amely továbbra is fenntartja az enzim termelődését, ezen populációk egész életükben mindenfajta nehézség nélkül fogyaszthatnak friss tejet és más tejterméket. Ilyen folyamat zajlott Észak-Európában és Kelet-Afrikában egymástól függetlenül a pásztorkodásból megélőknél és folyik vélhetően Japánban, ahol a növekvő  tejfogyasztás ellenére kisebb a laktózérzékenyek aránya, mint Nyugat-Európában

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. BMJ

3. BMJ

4. Journal of the American College of Nutrition

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.