hirdetés

A testtömegindex és a dohányzás hatása a vesesejtes carcinomában szenvedő betegek hosszú távú túlélésére

Egyetlen centrumban kezelt betegek retrospektív elemzése

Az elhízottság, a dohányzás és a magas vérnyomás képviselik a vesesejtes carcinoma (RCC) legjelentősebb kockázati tényezőit, és becslések szerint az esetek közel felében konkrétan szerepelnek a betegek anamnézisében. Az RCC előfordulási gyakoriság emelkedése hátterében állhat az elhízottság terjedése is, mivel a testtömegindex (body mass index, BMI) egyetlen egységnyi emelkedése az RCC-kockázat 7%-os növekedésével jár. Amellett, hogy a dohányzás elterjedtsége a legújabb felmérések szerint csökken, ismert, hogy a dohányzás még az abbahagyást követően is növeli az RCC-kialakulás kockázatát. A korábban, illetve aktuálisan dohányzóknál a nem dohányzókhoz viszonyítva 1,3–1,6-szoros az RCC kockázata. A dohányzás elhagyása után a fokozott kockázat csak 30 év elteltével csökken a nem dohányzók szintjére.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Sunela KL
a szerző cikkei

Kataja MJ
a szerző cikkei

Kellokumpu-Lehtinen PL
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.