hirdetés
hirdetés

A tesztoszteron és a magabiztosság

A magas tesztoszteronszint segíti az impulzív problémamegoldást, elnyomja az önbizalomhiányt, de megakadályozza a kritikus átgondolást.

hirdetés

A tesztoszteron fokozza a férfiak szexuális funkcióit, az agresszív viselkedést és az ambíciókat. Ezen kívül bizonyos gondolkodási folyamatokra és a döntéshozatalra is hatással van. A Psychological Science című szaklapban publikált amerikai kutatás eredményei szerint a résztvevők már egy egyszeri tesztoszteron-kezelés után is sokkal gyorsabban és impulzívabban oldották meg a teszteket, mint a placebo-csoport tagjai, viszont nagyobb hibaszázalékkal. Nyilvánvaló, hogy a megemelkedett hormonszint az oka, hogy a férfiak a spontán döntések helyességét nem vonják kétségbe. Így a tesztoszteron fokozott termelése megnöveli az önbizalmat a kritikus helyzetekben, miáltal megerősíti a meggyőződést, hogy a meghozott döntés, illetve cselekedet helyes.

Colin Camerer (California Institute of Technology, Pasadena), a kutatócsoport tagja szerint a hormon vagy meggátolja a már meghozott döntés ismételt átgondolást vagy erősíti a döntés helyességébe vetett hitet. A döntéshozási folyamatokban általában az információfeldolgozás két formája játszik szerepet: a megérzések alapján gyorsan és könnyedén születnek meg a válaszok, amik azonban gyakran hibásak. Ezzel szemben az alapos megfontolás több időt vesz igénybe, de nagyobb valószínűséggel ad helyes eredményt. Számos esetben az ösztönös gyors döntést alaposabb megfontolás után mégis korrigáljuk, ezt a korrekciós folyamatot nyomhatja el a magas tesztoszteronszint.

Az eddigi legnagyobb ilyen témájú kettős-vak tanulmányban 243, nagyrészt fiatal férfi vett részt. Egy részük 10 gramm, 1% tesztoszteront tartalmazó géllel dörzsölte be a felsőtestét. A vizsgálat előtt és után vett nyálminták alapján tesztoszteron-szintjük jelentősen megemelkedett. A kontrollcsoport ugyanolyan gélt használt, ami azonban hatóanyagot nem tartalmazott. Négy és fél órával a kezelés után a résztvevők az úgynevezett „kognitív gondolkodás teszt” kérdéseit válaszolták meg. Ezek egy ösztönösen hibás választ sugallnak, mint például: „Egy ütő és egy labda együtt 1,10 dollár. Az ütő 1 dollárral kerül többe, mint a labda. Mennyibe kerül a labda.” A spontán válasz legtöbbször az, hogy 0,10 dollár. A helyes válasz azonban 0,05 dollár. A kérdéssor megválaszolásra nincs időkorlát, és minden helyes választ készpénzzel jutalmaznak.

A tesztoszteron-kezelésen átesettek 20 százalékkal kevesebb helyes választ adtak. Ez egyértelműen rosszabb eredmény, mint amit a placebo-csoport tagjai értek el. Nyomás alatt mindkét csoport egyforma jól teljesített. A kutatók szerint abban, hogy a férfiak a megemelkedett hormonszint hatására a gyors és ösztönös döntéseket részesítik előnyben, egyértelműen egy ésszerű biológiai alkalmazkodás látható, egyelőre ezek neurológiai háttere nem ismert. A tesztoszteron receptorai a prefrontális kéregben találhatók, ezekhez kapcsolódva változtatja meg a hormon a viselkedést befolyásoló agyi aktivitást. A vizsgálat eredményei felhívják a figyelmet arra, hogy az idősödő férfiak csökkent tesztoszteronszintjének hormonpótlással történő helyreállításának mellékhatásaként módosulhatnak paciens döntéshozatali folyamatai.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.