hirdetés

A tesztoszteron izomtömeg-növelő hatása az 5-alfa-reduktáz gátlása mellett is fennmarad

Közel öt évtizede eldöntésre váró alapkérdésekre kereste a választ egy körültekintően tervezett és végrehajtott bostoni vizsgálat: fiziológiás, illetve annál nagyobb hormonszintek esetén a tesztoszteron, a dihidro-tesztoszteron vagy a kettő együtt felel a zsírmentes testtömeg növekedéséért és más, klinikailag fontos androgénhatásokért?

hirdetés

A tesztoszteronnak számos jól ismert élettani hatása van, pl. elősegíti a csontnövekedést, az izomtömeg növekedését, fenntartja az erektilis funkciót és a libidót. Metabolitja, az 5-alfa-dihidro-tesztoszteron (DHT) elsősorban a bőrben és a prosztatában termelődik, az ott igen aktív 5-alfa-reduktáz enzim hatására. Az enzim gátlószereit a klinikumban elsősorban a benignus prosztata-hiperplázia kezelésére használják, de nem tudjuk pontosan, hogyan befolyásolja ez a kezelés az androgének által az izomzat tömegére, a szexuális működésre, a vörösvérsejtképzésre és más androgénfüggő folyamatokra gyakorolt hatást.

Shalender Bhasin, a Bostoni Egyetem (Massachusetts, USA) belgyógyász professzora és mtsai azt vizsgálták, csökken-e a különféle paraméterekben megnyilvánuló androgénhatás akkor, ha a tesztoszteron DHT-vé alakulását dutasteriddel – az 1-es és 2-es típusú 5-alfa-reduktáz inhibitorával – gátolják. Közleményük a JAMA-ban jelent meg 2012. március 7-én. (Részletes ismertetés róla itt olvasható.)

A kettős vak, véletlen besorolásos, placebokontrollos vizsgálatban 139 egészséges, 18–50 éves, normális tesztoszteronszintű férfi vett részt, 102 résztvevő adatai voltak értékelhetők. A vizsgálati alanyok endogén tesztoszteron-termelését hosszú hatástartamú GRH-agonistával szupprimálták annak érdekében, hogy a dutasterid- és a placebocsoportban a tesztoszteronszint hasonló legyen. Nyolc kezelési csoportot különítettek el. Két-két csoport kapott heti 50, 125, 300 vagy 600 mg tesztoszteron-enantátot, egyrészt nagy dózisú dutasteriddel (2,5 mg/nap), másrész placebóval kiegészítve, 20 héten át. Az elsődlegesen vizsgált kimeneteli változó a zsírmentes testtömeg kettős energiájú röntgen-abszorpciometriával mért változása volt. Az összes és a szabad tesztoszteron vérszintjében nem volt statisztikailag értékelhető különbség az azonos tesztoszterondózissal kezelt párhuzamos csoportok között.

Zsírmentes testtömeg, zsírtömeg, izomerő

A zsírmentes testtömeg mind a dutasterid-, mind a placebocsoportokban a tesztoszteron dózisával párhuzamosan nőtt; korrelált a tesztoszteron dózisával és a vér tesztoszteronszintjével, de függetlennek bizonyult attól, hogy a vizsgálati alany dutasteridet vagy placebót kapott-e. A dózissal korrigált átlagos különbség a placebo- és a dutasterid-csoportok tagjainak zsírmentes testtömege között 0,50 kg volt a placebocsoportok javára (p=0,18). A táblázat az egyes kezelési csoportok zsírmentes testtömegének átlagos változását mutatja be.

Tesztoszteron dózisa

50 mg/hét

125 mg/hét

300 mg/hét

600 mg/hét

Δ zsírmentes testtömeg

(+ dutasterid)

0,6 kg (95% MT: –0,1–+1,2 kg)

2,6 kg (95% MT: 0,9–4,3 kg)

5,8 kg (95% MT: 4,8–6,9 kg)

7,1 kg (95% MT: 6,0–8,2 kg)

Δ zsírmentes testtömeg

(+ placebo)

0,8 kg (95% MT –0,1–1,7 kg)

3,5 kg (95% MT: 2,1–4,8 kg)

5,7 kg (95% MT: 4,8–6,5 kg)

8,1 kg (95% MT: 6,7–9,5 kg)

A zsírtömeg negatív összefüggést mutatott a tesztoszteron dózisával és vérkoncentrációjával, de a zsírtömeg dózisfüggő változásában nem volt szignifikáns különbség a dutasterid- és a placebocsoportok között (p=0,41).

A résztvevők alsó végtagi és mellkasi izmain a tesztoszteron dózisával párhuzamos izomerő-növekedést mértek, de a dózisfüggő változásban nem volt szignifikáns különbség a dutasterid- és a placebocsoportok között.

Szexuális funkció, prosztatatérfogat, PSA, faggyútermelés

A szexuális funkció nem mutatott összefüggést a tesztoszteron dózisával vagy vérkoncentrációjával, s hasonló volt a dutasterid- és a placebocsoportokban.

A homlokon mért faggyútermelés összefüggött a tesztoszterondózissal, az orron és a háton mért faggyútermelés viszont nem.

A prosztatatérfogat és a PSA-szint nem mutatott összefüggést a tesztoszterondózissal és a tesztoszteron vérszintjével. A prosztatatérfogatban és a PSA-szintben nem volt értékelhető különbség a dutasterid- és a placebocsoportok között.

Laboratóriumi leletek, mellékhatások

A hemoglobinszint és a hematokrit a tesztoszteron dózisától függően nőtt mind placebo, mind dutasterid mellett. A hemoglobinszint és a hematokrit változásai korreláltak a tesztoszteronszinttel, de nem függtek attól, hogy dutasteridet vagy placebót szedtek-e a betegek. Az összkoleszterin és a HDL-koleszterin változásai negatív összefüggést mutattak a tesztoszteron adagjával, de nem különböztek szignifikánsan a dutasterid- és a placebocsoportok között. Az I-es típusú kollagén N-telopeptidek és az oszteokalcin szérumszintje nem változott sem a dutasterid-, sem a placebocsoportokban.

A nemkívánatos hatások (pl. szexuális diszfunkció, akné, hőhullámok) összesített gyakorisága hasonló volt a placebo- és a dutasterid-csoportokban.

Következtetések

A tesztoszteron DHT-vá alakulásának dutasteriddel történő gátlása nem befolyásolta szignifikánsan a tesztoszteronnak az izomtömegre, az izomerőre, a szexuális funkcióra, a vörösvérsejtképzésre, a plazma lipidszintjére, a prosztatatérfogatra és a faggyúmirigyek működésére kifejtett hatását. A vizsgált tesztoszteron-koncentrációk teljes tartományában – ez magába foglalta a férfiak teljes fiziológiás tartományát és jócskán átnyúlt a szubfiziológiás és szuprafiziológiás tartományba is – a tesztoszteron elősegített minden itt tanulmányozott androgénfüggő működést.

„A vizsgálat fő klinikai tanulsága, hogy exogén tesztoszteron adagolása mellett az izomtömeg növekedését nem befolyásolja az 5-alfa-reduktáz egyidejű gátlása” – írja Ugis Gruntmanis szerkesztőségi cikkében. Mivel a vizsgálatot nem az egyéb, klinikailag lényeges kimeneteli változók esetleges különbségeinek kimutatására tervezték, a zsírtömegre, az izomerőre, a hematokritra, a faggyútermelésre, a szérum lipidszintjeire vonatkozó következtetéseket egyelőre fenntartással kell kezelni. E klinikailag fontos másodlagos kimeneteli változókról további klinikai vizsgálatokban kell majd tájékozódni, hogy jobban megértsük az 5-alfa-reduktáz-gátlás és a tesztoszteronpótlás kívánt és nem kívánt következményeit.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.