hirdetés

A tonsillitis költséghatékony kezelése

A műtéti javallatok fokozódó szigorítása ellenére a tonsillectomia továbbra is az egyik leggyakoribb, járóbetegeken végzett sebészeti beavatkozás az Egyesült Államokban. A háziorvos szerepe alapvető jelentőségű a tonsillectomia legfontosabb javallata, a tonsillitis diagnózisában és kezelésében. A közlemény útmutatást ad a tonsillitis diagnózisához és kezeléséhez, s áttekinti a betegség lehetséges szövődményeit.

Az akut tonsillitis (1. ábra) rendszerint a jellegzetes torokfájással kezdődik. A gyulladás tünetei között láz és hidegrázás, nyelési fájdalom, a nyelés nehezítettsége, valamint a nyaki nyirokcsomók érzékenysége szerepel. Obstrukció fennállására az orrhangú beszéd és a szájlégzés utal. Súlyos esetekben légúti elzáródás is előfordulhat. Mivel az orrgarati mandula (adenoid vegetáció) szövettanilag megegyezik a szájpadi mandulával (tonsilla palatina), a tonsillitist gyakran – különösen gyermekkorban – adenoiditis is kíséri. Az adenoiditis orrdugulást, orrfolyást és torokfájást okoz, kellemetlen szagúvá teszi a leheletet, s a légzést is akadályozhatja. A kiújuló, illetve krónikus fertőzések az adenotonsillaris szövet hypertrophiájához vezetnek.

Anatómiai viszonyok

A tonsilla palatina az adenoid vegetációhoz és a nyelvgyöki mandulákhoz hasonlóan a Waldeyer-féle tonsillaris gyűrű részét képezi. A szájpadi mandulák az (elülső) arcus palatoglossus és a (hátulsó) arcus palatopharyngeus között találhatók. A szájpadi mandula ágyának laterális részét a garat felső constrictor izmai szegélyezik.

A tonsilla palatina vérellátásáról elsősorban az arteria facialis tonsillaris ága gondoskodik, de részt vesznek benne az arteria lingualis, az arteria maxillaris és az arteria pharyngealis ascendens kisebb ágai is.

A tonsilla palatina beidegzése a plexus tonsillarist alkotó glossopharyngeus- és vagus-rostokkal történik. Mivel a fület is ezek a rostok idegzik be, a tonsillitisben szenvedő betegek gyakran fülfájásról is panaszkodnak.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Benjamin C. Johnson, MD - Aijaz Alvi, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.