hirdetés

A trastuzumabbal együtt alkalmazott neoadjuváns kemoterápia utáni patológiai teljes válasz kedvező kimenetelt jelez előre az epidermális növekedésifaktor-receptor-2-t fokozottan expresszáló emlőrákban: az AGO és GBG vizsgálati csoport TECHNO vizsgálatának eredményei

Célkitűzés
Humán epidermális növekedésifaktor-receptor-2-t (HER-2, human epidermal growth factor receptor 2) fokozottan expresszáló emlőrákban vizsgáltuk annak a stratégiának a hatásosságát és biztonságosságát, melyben epirubicin és cyclophosphamid után paclitaxelt és trastuzumabot adtunk neoadjuváns kezelésként.

Betegek és módszerek
Központilag igazolt, HER-2-overexpressziót mutató emlőrákban (> 2 cm vagy gyulladásos) szenvedő betegek 3 hetes ciklusban epirubicint és cyclophosphamidot (90/600 mg/m2), majd négy 3 hetes ciklusban paclitaxelt (175 mg/m2) és trastuzumabot (6 mg/kg) kaptak a műtét előtt. A trastuzumab adását a műtétet követően is folytattuk összességében egy éven keresztül. Elsődleges végpontként a patológiai teljes választ (pCR, pathologic complete response) értékeltük, melynek fennállását akkor mondtuk ki, ha nem igazolódott reziduális invazív tumor az emlőben és a nyirokszövetekben.

Eredmények
A 217 beválasztott beteg 39%-ánál sikerült pCR-t elérni. Az emlő megtartására a betegek 64%-ánál nyílt lehetőség. A 3 éves betegségmentes túlélés (DFS, disease-free survival) pCR esetén 88%-nak, pCR nélkül 73%-nak adódott (p = 0,01). A pCR-t elért betegek 3 éves teljes túlélése (OS, overall survival) 96%, a pCR-t el nem ért betegeké pedig 86% volt (p = 0,025). A többváltozós elemzés szerint a pCR bizonyult az egyetlen szignifikáns prognosztikai faktornak a DFS (kockázati arány [HR, hazard ratio] 2,5; 95% CI, 1,2–5,1; p = 0,03) és az OS (HR, 4,9; 95% CI, 1,4–17,4; p = 0,012) szempontjából. Kardiális toxicitás 8 betegnél (3,7%) jelentkezett, akik közül 6 betegnél a bal kamrai ejekciós frakció tünetmentes csökkenése alakult ki, 2 betegnél pedig tünetekkel kísért krónikus szívelégtelenség.

Következtetések
A trastuzumab és a kemoterápia neoadjuváns kombinációja nagy arányban eredményezett pCR-t fokozott HER2-expressziót mutató primer emlőrákban. Javult a hosszú távú kimenetel azoknál a betegeknél, akik a fenntartó trastuzumab-kezelés előtt neoadjuváns anti-HER2 terápiában és kemoterápiában részesültek. A pCR-t nem mutató betegeknél fokozódott a relapszus és halálozás kockázata.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Michael Untch, Peter A. Fasching, Gottfried E. Konecny, Stephan Hasmüller, Annette Lebeau, Rolf Kreienberg, Oumar Camara, Volkmar Müller, Andreas du Bois, Thorsten Kühn, Elmar Stickeler, Nadia Harbeck, Cornelia Höss, Steffen Kahlert, Thomas Beck, Werner F
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.