hirdetés

A tumor-immunterápia lehetőségei autoimmun betegekben

A daganatellenes kezelés új korszakát hozták el az immunellenőrzőpont­gátló (immune checkpoint inhibitor, ICI) gyógyszerek. Ez a kezelési típus olyan kórképekben mutat hatásosságot, amelyeknél a válaszkészség korábban nagyon rossz volt. Az immunrendszer manipulációja azonban az autoimmun betegek esetében a betegség fellángolását okozhatja, beavatkozást igényelve. A bazális immunszuppresszió ugyanakkor befolyásolja a daganatellenes kezelés hatásosságát. Ezért az autoimmun kórképben is szenvedő daganatos betegek ICI­kezelése összetett feladat: a betegek kezelés előtti felmérése, a fellángolások korai menedzselése, hathatós immunmoduláció bevezetése szükséges a lehető legjobb eredmények elérésének érdekében. Magy Onkol 63:257­260, 2019

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Sütő Gábor, Pécsi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Klinikai Központ, II. Sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrológiai, Diabetológiai Centrum, Pécs
a szerző cikkei

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.