hirdetés

A várandós anyák hipertóniájának kezelése

Egy nagy, randomizált klinikai vizsgálat szerint a mérsékelt hipertóniában szenvedő várandósok vérnyomáscsökkentő kezelésével csökkenthetők az anya és az újszülött nemkívánatos eseményei.

hirdetés

A vérnyomás normalizálásának célja a terhességhez társuló mellékhatások csökkentése a magzati fejlődés befolyásolása nélkül. A várandósság alatti krónikus magas vérnyomás kezelése évtizedek óta egy nemzetközi szinten is vitatott kérdés.  

Dr. Alan T. Tita (University of Alabama, Birmingham), az ACC-n elhangzott és az előadással egyidőben a N Engl J Med-ben megjelent a Chronic Hypertension and Pregnancy (CHAP) vizsgálat kezdeményezője és vezetője és munkatársai vizsgálatában 2308, 160/90 Hgmm-ben meghatározott, mérsékelt krónikus magas vérnyomásban szenvedő várandós asszony vett részt. Egy részüknél kezelést vezettek be a vérnyomás 140/90 Hgmm alá csökkentésének érdekében, a másik részüket nem kezelték (hacsak nem 160/105 fölé emelkedett a vérnyomásuk). Minden várandós asszony csak egy magzatot hordozott. A vizsgálatba való beválasztás a várandósság előtt legalább 23 héttel történt. A súlyos magas vérnyomásban szenvedőket (160/105 Hgmm fölött), továbbá bizonyos kísérőbetegségekben szenvedőket (pl. vesebetegségek) nem vették be a vizsgálatba.

A kombinált kezelés a 140/90 Hgmm alatti célérték elérése érdekében elfogadható

A vérnyomás csökkentésére a béta-blokkoló labetalolt, vagy a kalcium-csatorna blokkoló nifepidint részesítik előnyben a szakmai irányelvek, de egyéb gyógyszerek használata is megengedett. A célérték elérése érdekében a monoterápia maximális adagjáig lehet elmenni a második gyógyszer megkezdése előtt.

A randomizálás után mindkét csoportban csökkent a szisztolés és a diasztolés vérnyomás is, de az aktívan kezelt csoportban jobban csökkent és tartósan alacsonyabb maradt, különösen a randomizálás utáni első 20 hétben. A vizsgálat folyamán az átlagos szisztolés vérnyomás 129,5 és 132,6 Hgmm, a diasztolés vérnyomás 79,1 és 81,5 Hgmm volt a kezeltek és a kontrollok csoportjában.

Amennyiben az elsődleges célokat külön-külön vizsgálták, a legtöbb előny a súlyos eclampsiák számának csökkenésében (29,1% vs 23,3%, HR: 0,80, 95%CI 0,70-0,92) és a koraszülések számának csökkenésében (16,7% vs 12,2%, HR: 0,73, 95%CI 0,60-0,89) volt megfigyelhető.

A számtalan alcsoportban (diabetesek, nem diabetesek, a terhesség előtt 13 héttel kezeltek, vagy nem kezeltek) egyaránt jelentkezett a kezelés előnye – bár statisztikailag nem volt különbség. Megjegyzendő, hogy a résztvevők 48%-a fekete volt, 35%-uknak 40-nél magasabb volt a BMI-je, de az ilyen jellemzők szerinti csoportosítás mindegyikében is előnyösebb volt a kezelés. A méhlepény abrupciójának gyakorisága (1,7% a kezelt, 1,9% a kezelés nélküli csoportban), a magzati/újszülötti halálozás (3,5% vs 4,3%) egyaránt alacsonyabb volt a kezelt asszonyok csoportjában, de a különbség nem érte el a statisztikai szignifikancia határát.

A súlyos SGA (ötödrész alatt) számszerűleg szintén gyakoribb volt a kontroll csoportban a kezeltek csoportjához képest (5,5% vs 5,1%), de az eltérés nem volt szignifikáns. Az anyai kedvezőtlen hatások összessége számszerűleg szintén alacsonyabb volt (2,1% vs 2,8%), de külön-külön is kevesebb volt az anyai morbiditások gyakorisága: az anyai halálozás (0,1% vs 0,2%), a tüdőödéma (0,4% vs 0,8%), a szívelégtelenség (0,1% cs 0,1%), és az akut vesekárosodás (0,8% cs 1,2%) aránya volt mérhető a kezeltek vs a nem kezeltek között.

Az ACC felkérésére meghívott kommentátor, Dr. Athena Poppas (Lifespan Cardiovascular Institute, Providence, Rhode Island) hangsúlyozta, a mérsékelt krónikus magas vérnyomás kezelésének szükségességére igen nyomós választ adott a vizsgálat. Az elsődleges kimenetel összesített értéke, azaz a súlyos preeclampsia, az orvosilag indikált 35 hét előtti koraszülés, a placenta leválás, vagy a magzati/újszülöttkori halál relatív kockázata 18%-kal csökkent a kezeltek körében a nem kezeltekhez képest (37%-ról 30,2%-ra, HR: 0,82, P<0,001). Alacsony gesztációs korban (SGA-ban) lévő magzat esetén az artériás vérnyomás csökkentésének elméleti következményének köszönhetően nem növekszik a preeclampsia kockázata.

Dr. Mary Norine Walsh (Ascension Saint Viincent Cardiovascular Research Institute, Indianapolis) szerint nem csak a mérsékelt magas vérnyomás kezelése megoldatlan, de az USA-ban emelkedett az anyai halálozás is, amelynek mértéke meghaladta számos fejlett ország adatait. Szorgalmaznunk kell, hogy várandós betegeinknél elérjük a vérnyomás célértékeit, javaslata, hogy a CHAP alapján standard terápiás célnak fogadjuk el a 140/90 Hgmm értéket.

Dr. Tita a CHAP-ot az egyik legnagyobb létszámú és leginkább változatos vizsgálatnak tartja a várandós asszonyok mérsékelt magas vérnyomásának tanulmányozására, az American College of Obstetrics and Gynecologist (ACOG) a jelenlegi előírások esetleges megváltoztatása érdekében értékeli az eredményeket.

Az USA-ban az átlagéletkor növekedése és az obesitas arányának növekedése miatt emelkedik a mérsékelt krónikus magas vérnyomásban szenvedő terhes nők száma.

Forrás: 

Bosworth T. Hypertension control during pregnancy validated in large trial. Medscape Medical News > Conference News > ACC 2022. April 02, 2022.

Tita AT, Szychowski JM, Boggess K, et al. for the Chronic Hypertension and Pregnancy (CHAP) Trial Consortium. Treatment of mild chronic hyperension during pregnancy. N Engl J Med. April 2, 2022. DOI: 10.1056/NEJMoa2201295

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.