hirdetés
hirdetés

A várandós nők parodontális kezelésének hatása a terhességi szövődmények alakulására

Több mint két évtizede jelent meg az első publikáció, amely bizonyos összefüggést mutatott ki várandós anyák parodontális állapota és a terhességi komplikációk incidenciája között. Azóta több száz vizsgálat született, amelyek nagy hányada valóban megerősítette a fogágybetegség és a terhességi komplikációk közötti kapcsolatot. Bár ezeknek a vizsgálati eredményeknek az evidenciafoka még elég alacsony, ma a fogágybetegséget a terhességi komplikációk egyik független, befolyásolható rizikótényezőjeként tartjuk számon. 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Gera István, Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinika
a szerző cikkei

Prof. dr. Radnai Márta, Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar
a szerző cikkei

Prof. dr. Gorzó István, Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.