hirdetés

A vastagbélrák szűrése még 75 év fölött is kifizetődik

A fejlett országokban egyre szaporodik az idős emberek népességen belüli aránya az egyre több idős emberrel bíró társadalmakban a colorectális carcinoma szűrése egyre magasabb életkorban javasolt.

hirdetés

Az Annals of Internal Medicine lap 2014. június 3.-i számában jelent meg a holland Erasmus Egyetem (Rotterdam) és a Sloan Kettering Cancer Center (New York) kutatói által jegyzett tanulmány, mely szerint az olyan 75 év feletti időseknél is kifizetődő a vastagbélrák (CRC) és rákmegelőző állapotok szűrése, akik még soha nem estek át ilyen szűrővizsgálaton.

Az USA különleges prevenciós csapata (US Preventative Services Task Force) a colorectális daganatok szűrését átlagos kockázatú egyéneknél 50 éves kortól 75 éves korig javasolja, és 75 fölött már csak azoknál ajánlja, akik előzetesen már szűrésen (szűréseken) estek át. Tehát nem ad választ arra, hogy mi legyen a sohasem szűrt 75 év fölöttiekkel.

A vizsgálatot vezető Dr. Frank van Hees szerint az Egyesült Államok időskorú polgárainak 23%-ánál még sohasem történt szűrés, és a CRC szűrés még jóval 75 fölött is indokolt. Az olyan idős embereknél, ahol nincsenek kísérő betegségek, akár 86 éves korig is javasolható, enyhe kísérő betegségek esetén 83 éves korig, súlyos kísérőbetegségek esetén csak 80 éves korig javasolható a szűrés, amely minden esetben kolonoszkópiával történik.

A közlemény szerzői a MISCAN-Colon mikroszimulációs modellel szimulálták a betegek anamnézisét és a CRC-szűrés előnyeit, illetve költséghatékonyságát. A 10 millió, előzetesen nem szűrt 76 és 90 év közötti személyekből képzett nagy betegcsoportot a kísérő betegségek szerint komorbiditás nélküli, mérsékelten és súlyosan beteg csoportokra bontották. A valóságot kolonoszkópiás, szigmoidoszkópiás vagy széklet immunokémiai próbával (FIT) szimulálták. Eredményeik szerint a CRC szűrés az életkor emelkedésével egyre kevesebb előnnyel jár. A sohasem szűrt idős, komorbiditás nélküli betegeknél a CRC szűrés akár 86 éves korig költséghatékony, ezen belül a kolonoszkópia 83 éves korig, a szigmoidoszkópia 84 éves korig, míg a FIT még 85-86 éves korban is javasolható. Mérsékelt kísérőbetegségek esetén a szűrés 83 éves korig költséghatékony, a kolonoszkópia 80 éves korig indikált, a szigmoidoszkópia 81 éves korig, és a FIT vizsgálat akár 82-83 éves korban is szóbajön. Súlyos komorbid státusz esetén tovább csökkenek az életkori határok: a szűrés 801 éves korig költséghatékony, a kolonoszkópia 77 éves korig, a szigmoidoszkópia 78 éves korig, a FIT 79-80 éves korig javasolható. A szimulációk során csak átlagos CRC-kockázatot vettek alapul, ami bizonyos mértékig korlátozza az eredmények értékét. Továbbá a vizsgált szereplőket nem különbözették meg nemek, rasszok és a kockázat mértéke szerint (pl. familiáris CRC az anamnézisben) sem..

Bár a kolorektális daganatok az életkor előrehaladtával szaporodnak, a 80-as éveik végén, vagy a 90 éveik elején járóknál a számos társbetegség miatt CRC szűrése már nem költséghatékony, és maga a kolonoszkópiás beavatkozás is hordoz bizonyos veszélyeket. Ráadásul az ilyen korban végzett szűrések pozitív eredménye túlkezelésekre vezethet – melyek inkább a kezelések idejét nyújtják meg, és nem az élettartamot.

Egy szerkesztőségi közleményben az alabamai Egyetemről Clark és Langenfeld a vizsgálat két fontos elemére világítottak rá. A 76 éves, vagy idősebb – még nem szűrt - személyeknél a CRC valószínűsége 10-szerese azokénak, akik szűrésének eredménye 50, 60 és 70 éves korukban negatív eredménnyel zárult. Továbbá a kísérőbetegségekkel rendelkezők, illetve a 80 fölöttiek életkilátásai már rohamosan csökkenek, ezért a 75 felettiek – még nem szűrt betegek - CRC szűrését indokoltnak tartják.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. Annals of Internal Medicine

3. Annals of Internal Medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 5,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.