hirdetés

A vénás fekélyek felismerése és kezelése

A leggyakoribb alsó végtagi fekély, a vénás fekély az USA-ban a lakosság 1%-át érinti. Lehetséges okai azok a folyamatok, amelyek a fehérvérsejtek aktivációjához, az endothel-sejtek károsodásához, a vérlemezkék aggregációjához és intracelluláris ödémához vezetnek. A vénás fekély kialakulásának főbb kockázati tényezői az idős kor, az elhízás, a lábszár korábbi sérülései, a mélyvénás trombózis és a phlebitis. A fizikális vizsgálat alapján a vénás fekély általában szabálytalan alakú, az elváltozás felületes és csontos kiemelkedések felett helyezkedik el. További tünet az alsó végtagi visszértágulat, a vénás dermatitis és a lipo-dermatosclerosis. A vénás fekélyek hajlamosak a kiújulásra, a nyílt fekély hetekig-hónapokig állhat fenn. Súlyos szövődményeik a cellulitis, az osteomyelitis és a malignus elfajulás. Rossz prognózist vetít előre a nagy fekélyméret és az elhúzódó fennállás. A bizonyítékokon alapuló kezelési lehetőségek a lábszár megemelése, a kompressziós kezelés, a bekötözés, a pentoxifillin és az acetil-szalicilsav. A műtétet nagy, régóta fennálló vagy a konzervatív eljárásokkal szemben refrakter fekélyek esetében lehet mérlegelni.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Lauren COLLINS, MD, Samina Seraj, MD
a szerző cikkei

Dr. Szolnoky Győző, kommentár
a szerző cikkei

Cikk[79117] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.