hirdetés
hirdetés

A vénás tromboembólia (VTE) korszerű diagnosztikája és kezelése – különös tekintettel az onkológiai betegekre

A malignus betegségeket gyakran kíséri a hemosztázis zavara, amely többnyire mélyvénás trombózisban (MVT), pulmonális embóliában (PE), együttes megnevezéssel vénás tromboembóliában (VTE) nyilvánul meg, nem kis mértékben hozzájárulva a hatékonyabb megelőzés ellenére sem csökkenő betegszámhoz. A szerző a jelen munkában a VTE korszerű diagnózisának és kezelésének fontosabb általános és onkológiai szempontjait tekinti át, támaszkodva saját korábbi, az epidemiológiai adatokat és a profilaxis kérdését tárgyaló közleményeire. Magy Onkol 61:267–274, 2017

Kulcsszavak: vénás tromboembólia, diagnózis, terápia, onkológia

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Pfliegler György, Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Ritka Betegségek Szakértői Központ és Belgyógyászati Intézet, Ritka Betegségek Részleg, Debrecen
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.