hirdetés

A világot fenyegető egészségügyi problémák

A világ számos egészségügyi kihívással néz szembe. A World Health Organization (WHO) kiadott egy listát a Földgolyó egészségét 2019-ben leginkább fenyegető 10 problémáról, hogy felhívja a figyelmet az előttünk álló feladatokra.

hirdetés

Legelső helyen van a levegő szennyezettség és a klímaváltozás. A WHO szerint 10 emberből 9 szennyezett levegőt lélegez be a hét minden napján, és ez évente 7 millió ember idő előtti halálával jár. A legtöbb haláleset természetesen az alacsony-, vagy közepes jövedelmű országokban következik be, ahol az ipar, az anyagok, árúk és emberek szállítása valamint a mezőgazdaság igen nagymértékű szennyezőanyagot bocsát ki. Ráadásul ezekben a kevésbé gazdag országokban a háztartásokban is szennyezett tüzelőanyagokkal fűtenek és elavult  berendezésekkel oldják meg a főzést.

A levegő szennyezettségének oka elsősorban a fosszilis tüzelőanyagok égetése, ami egyben a klímaváltozás fő oka. A klímaváltozás 2030 és 2050 között előreláthatóan évente 250.000 halált eredményez az alultápláltságon, malárián, hasmenéses betegségeken és a hőség okozta stressz miatti halálozásokon kívül.

A lista második helyére sorolja a kiadvány a nem fertőző betegségeket, mint a diabetes, a rák és a szívbetegségek, melyek évente összesen 41 millió ember haláláért felelősek, ez a WHO szerint az összes halálozás 70%-át teszi ki. Közülük 15 millióan túl korán, 30 és 69 éves koruk között haltak meg. Az ilyen, nem fertőző betegségek gyakoriságának emelkedésében leginkább a dohányzás, a fizikai inaktivitás, a veszélyes mennyiségű alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás és a levegő szennyezettség a felelős.

A harmadik számú veszély az influenza pándémia. A WHO szerint „egy újabb influenza világjárványnak nézünk elébe, csak azt nem tudjuk, hogy mikor következik be és milyen súlyos lesz. A globális védelem leggyöngébb láncszeme az illető ország sürgősségi ellátásának felkészültsége és reagáló képessége”. A WHO folyamatosan monitorozza az influenza vírusok változásait, hogy képes legyen észlelni egy potenciálisan világjárványt okozó törzs felbukkanását: ebben a munkában 114 ország 153 intézete vesz részt.

A lista negyedik helyén egy igen kényes és nehezen megoldható probléma foglal helyet: a világ bizonyos területein uralkodó szárazság, éhezés, konfliktusok és népvándorlás. A WHO szerint a Föld összes lakójának 22%-a, azaz 1,6 milliárd embert él ilyen helyeken, és még a legelemibb egészségügyi ellátáshoz sem jut, és ahol a fenntartható fejlődés, a gyermekek és anyák védelme egyáltalán nem megoldott.

A WHO listájának ötödik helyén az antibiotikumokkal szemben kialakuló rezisztenciát említi, úgy fogalmaznak, hogy „kifutunk az időből! Az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia kialakulásával visszakerülünk abba az állapotba, amikor még képtelenek voltunk meggyógyítani a tüdőgyulladást, a tuberkulózist, a gonorrheát és a salmonellosist. Ha nem tudjuk megelőzni a fertőzéseket, akkor ez súlyosan befolyásolhatja a sebészeti beavatkozásokat, és számos más gyógymódot, pl . a kemoterápiát."

Hatodik helyen az Ebola-vírus és az egyéb kórokozók állnak. 2018-ban a Kongói Demokratikus Köztársaságban két különböző Ebola járvány tört ki és mindkettő a városokba is beterjedt, több mint 1 millió megbetegedést okozva. Az egyik, a betegség által leginkább érintett területen egyben aktív konfliktus is zajlik.

Hetedik helyre sorolta a WHO a gyenge elsődleges ellátást. Primer egészségügyi ellátásra az emberek nagy többségének egész élete folyamán szüksége van, de van sok ország, ahol nem áll rendelkezésre megfelelő alapellátási rendszer. A WHO ebben az évben partnerei segítségével ezekben az országokban ismételten létre akarja hozni, ill. meg kívánja erősíteni az elsődleges ellátást.

Nyolcadik helyre a vakcinálás elutasítása került. A rendelkezésre álló védőoltások elutasítása megfordítja azt a kedvező folyamatot, ami a védőoltásokkal megelőzhető betegségek területén történt. A védőoltásokkal évente 2-3 millió halál kerülhető el, és további 1,5 millió halál lenne elkerülhető, ha a védőoltásokat mindenütt felhasználnák.

A dengu-láz (Dengue-fever) egy potenciálisan halálos, moszkitók által terjesztett betegség, mely egyre növekvő fenyegetést jelent: a világ kb. 40% a ki van téve a dengu-láz kockázatának és kb. 390 millió fertőzés következik be évente. A WHO kezelési stratégiája 2020-ra felére szeretné csökkenti a halálozást.

Tizedik helyen van a HIV. Bár óriási haladás következett be a HIV kezelésében (2 millió ember jelenleg is antivirális kezelés alatt áll), de a preventív módszerek (pl. expozíció előtti profilaxis) ellenére a járvány folytatódik: évente kb. 1 millió ember hal meg HIV/AIDS-ben. A WHO támogatja az ön-vizsgálatok bevezetését, hogy az emberek ismerjék fel, ha HIV fertőzöttek, és megkaphassanak megfelelő kezelést.

A 13th General Programme of Work 5 éves stratégiai terve 3 milliárd személyt céloz meg: 1 milliárdnak haszna lesz az univerzális egészségügyi lefedettségből, 1 milliárd személyt meg lehet védeni az akut veszélyektől és 1 millió embernek javul az egészsége és közérzete.

 

Forrás: World Health Organization. Thirteenth General Programme of Work (GPW13) 2019-2023.  

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.