hirdetés

A WHO sürgeti a gyomorrák megelőzését segítő H.pylori szűréseket

A világban évente mintegy 1 millió új gyomorrákos esetet regisztrálnak, ezek közül 770 ezerre tehető azoknak a száma, akikben az 1982-ben felfedezett Helicobacter pylori jelenléte miatt krónikus gyulladásos alapon fejlődött ki a daganat.

hirdetés

A gyomorrák gyakorisága évente mintegy 2%-kal csökken, mégis a daganatos halálozások harmadik leggyakoribb oka maradt. Ráadásul a népesség elöregedésével a gyomorrák előfordulása és az abból származó halálozás a jövőben ismét növekedhet. (A világ népességének mintegy 50%-a fertőzött H. pylorival). Számtalan figyelmeztetés hangzott el, hogy a Helicobacter pylori szűrése és kezelése a gyomorrák megelőzés legfontosabb eleme. A randomizált vizsgálatok hosszú ideig mégsem tudták igazolni a szűrés és kezelés fontosságát, mígnem egy Kínában végzett általános népességi vizsgálatban bizonyították, hogy a kezelt csoportban statisztikailag szignifikáns módon 3,0%-ra csökkent a kockázat, míg a kezeletlen - kontroll - csoportban 4,6% maradt (Odds arány: 0,61, 95%CI 0,46-0,95).

A Helicobacter pylori szűrése egyszerű és nem drága: egy szerológiai próbával ki lehet mutatni a fertőzést. Egy nem túl költséges generikus antibiotikum és egy protonpumpa gátló 1-2 hétig történő adagolása az esetek 80%-ában eltünteti a fertőzést – attól függően, hogy a baktériumok között mennyi a rezisztensek aránya. Az amerikai National Cancer Institute évente kb. 12 millió dollárt (az összes büdzséjének mintegy 0,2%-át) költi a gyomorrákra irányuló programjaira, és ennek csak 10%-a szolgálja a megelőzés célját. Ugyanakkor az Amerikai Egyesült Államokban – mely alacsony kockázatú országnak számít – mintegy 2 milliárd dollárba kerül a gyomorrákos betegek kezelése.

Az ilyen aránytalanságok ellenére gyakorlatilag nem léteznek a gyomorrák megelőzését szolgáló népegészségügyi programok – jelentette ki Dr. Christopher P. Wild, az International Agency for Research on Cancer (IARC) igazgatója. „Amíg nem alkotunk hatásos programokat, ezrével fognak feleslegesen meghalni minden évben.”

2013 decemberében Lyonban az International Agency for Research on Cancer találkozóján 19 szakértő részvételével fogalmazták meg a H. pylori fertőzés szűrésével – és a gyomorrák prevenciójával - kapcsolatos részletes teendőket, melyeket egy 180 oldalas összefoglaló anyagban az interneten is megtalálhatunk (IARC Helicobacter pylori Working Group 2014.). Az IARC riport fontos pontjait a JAMA 2014. szeptember 24.-i számában lehet követni Dr. Herrero (IARC, Lyon), Dr. Personnet (Stanford University Medical Center, California) és Dr. Greenberg (Fred Hutchinson Cancer Research Center, Seattle) tollából (Herrero).

A nagy összefoglaló anyagban először áttekintették a regionális gyomorrák prevenciós programokat, azok hatásosságát, az adott populáció H. pylori kezelésének kockázatait (rezisztencia), a végrehajtás lehetőségeit, a szűrési és kezelési programok költségeit. Átnézték a gyomorrákkal leginkább veszélyeztetett országok (Chile, Kina, Japán, Korea, Taiwan) gyomorrák-programjait. Megállapították, hogy sürgősen komoly népegészségügyi forrásokat kell szerezni a gyomorrák elleni küzdelemre. Minden országnak be kell vonni a gyomorrák megelőzését a saját nemzeti rákprogramjába, és fel kell mérni a prevenciós program jelenlegi és jövőbeli emberi és gazdasági ráfordításait, és várható hasznát. „A H. pylori–fertőzéskezelése 30-40%-kal csökkenti a gyomorrák gyakoriságát”- emelték ki a szakértők, de ez nem vonatkozik minden népességre, és nem számol az esetleges mellékhatásokkal, azaz a rezisztencia szaporodásával. Ezután néhány jelenleg is folyó vizsgálatot említettek, pl. egy nagy kockázatú kínai népcsoport 200 000 felnőtt tagján végeznek randomizált vizsgálatot, amelyben az egyik csoport H. pylori ellenes quadruple kezelést, a másik csoport kisdózisú omeprazol és bizmut citrát kezelést kap, és a vizsgálat alanyait 10 éven keresztül fogják követni. Az Egyesült Királyságban a H. pylori Screening Studyban (HPSS) 56 000 személyen figyelik 15 éven keresztül, hogy a szűrés és a H. pylori eradikációja milyen előnyökkel jár. Koreában egy multicentrikus vizsgálatban 40 és 60 éves állampolgárokat rekrutálnak szűrésre. A gyomorrák közepes kockázatával bíró Fehéroroszországban, Lettországban és Oroszországban értékelik, hogy vajon a szérum pepszinogén és a H. pylori próba megfelelők-e a kezelést igénylő nagykockázatú egyének kiemeléséhez.

Az elkövetkező néhány évben a számos, mostanában indult klinikai vizsgálat több, még egyelőre nem igazolt részletkérdést is bizonyítani fog, melyek következtében a gyomorrák előfordulása és az abból eredő halálozás lényeges csökkenése várható – a társadalmak idősödése ellenére. 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. JAMA

3. International Agency for Research on Cancer 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.