hirdetés

A Zika-vírus-fertőzés növelheti a művi abortuszok iránti igényt

A Zika-vírus-fertőzések miatt jelentősen megnőhet a művi terhességmegszakítások iránti igény a latin-amerikai országokban, ahol tilos az abortusz.

hirdetés

A Zika-vírus-fertőzések egészségügyi következményeinek egyre szélesebb körben történő megismerése jelentősen növelheti a művi terhességmegszakítások iránti igényt a latin-amerikai országokban – figyelmeztet a New England Journal of Medicine című lapban most megjelent olvasói levél. Írója ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy ezen országok egy részében a művi abortusz tiltott vagy igen szigorú korlátozásokhoz kötött, ami kevés lehetőséget hagy azon nők számára, akik terhességük megszakítása mellett döntenének. Ilyen körülmények között nagy a veszély arra, hogy a nők veszélyes módszerekhez folyamodnak, orvosi felügyelet nélkül vesznek be vetélést okozó szereket, és nem kérnek szaksegítséget.

A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO, Pan American Health Organization) 2015. november 17-én figyelmeztetést tett közzé Latin-Amerika Zika-vírus-veszélyeztetettségére vonatkozóan. Bár a szúnyogok által terjesztett vírus általában csupán enyhe tüneteket okoz, a magzatok szempontjából nagyobb veszélyt jelent: az okozott eltérések a szemeltérésektől a hallászavarokon át a microcephaliáig és más súlyos magzati defektusokig terjedhetnek. A PAHO figyelmeztetését követően több ország is útmutatókat fogalmazott meg, melyekben többek között a terhesség elkerülésére kérik a fogamzóképes korú nőket.

A terhességük megszakíttatását fontolgató latin-amerikai nők számára évek óta a Women on Web nevű nonprofit szervezet az egyik alternatíva, mely a hivatalos egészségügyi rendszer keretein kívül kínálja a gyógyszeres abortusz lehetőségét online telemedicina szolgáltatással azon ország polgárai számára, ahol nem áll általánosan rendelkezésre biztonságos terhességmegszakítás. Egyesült államokbeli és egyesült királyságbeli szerzők az abortusz iránti kérelmek számának alakulását elemezték a honlapon a 2010. január 1-je és 2016. március 2-a közötti időszakra vonatkozóan 19 latin-amerikai országból. Az adatok alapján arra keresték a választ, hogy a PAHO figyelmeztetése nyomán megnövekedett-e az abortuszok iránti igény.

Megállapították, hogy csaknem minden olyan ország egészségügyi szolgálata adott ki a Zika-vírus-fertőzéssel kapcsolatos figyelmeztetést, ahol a művi terhességmegszakítások végzése jogi korlátok közé van szorítva. Ennek nyomán a Women on Web honlapon keresztül leadott igények száma szignifikánsan megemelkedett, például Brazília, Ecuador és Venezuela esetében csaknem kétszeresére, de más országokban is több mint 30 százalékkal több nő fordult a weboldalhoz abortusz iránti igénnyel. Nem észleltek ugyanakkor szignifikáns növekedést azokban az országokban, ahol ilyen egészségügyi figyelmeztetést nem tettek közzé.

Az austini Texas Egyetem docense, Abigail Aiken így kommentálja az eredményeket: „Nehéz pontos képet kapnunk a latin-amerikai nők művi terhességmegszakítással kapcsolatos döntéseiről. Megfigyeléseink valószínűleg nem is adnak teljes információkat arról, hogy a kiadott figyelmeztetések miként befolyásolják az abortuszok iránti igényt, mivel a nők jelentős része nem biztonságos módszerekhez folyamodik vagy kérésével a helyi angyalcsinálót keresi fel.”

„Az Egészségügyi Világszervezet négymillió Zika-vírus esetet prognosztizál a következő évre Észak- és Dél-Amerikában, és nem lehet kétségünk, hogy a vírus más országokra is átterjed majd. Éppen ezért nem elegendő, ha a helyi egészségügyi hatások a Zika-vírus-fertőzéshez kapcsolódó kockázatokra hívják fel az érintettek figyelmét, hanem mindent meg kell tenniük annak elősegítésére, hogy a nők biztonságos, legális és könnyen elérhető ellátáshoz juthassanak terhességük megszakíttatására” – teszi hozzá a fentiekhez dr. Catherine Aiken, a Cambridge Egyetem szülészeti és nőgyógyászati klinikájának munkatársa.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.