hirdetés

A zöldség- és gyümölcsfogyasztás csökkenti az emlőrák esélyét

Egy friss vizsgálat szerint gyümölcsökben és zöldségfélékben gazdag étrend fogyasztásával csökkenthető nőknél az emlőrák előfordulásának esélye. A csökkent kockázatot a vér magasabb karotenoidszintje jelzi.

hirdetés

Az adatok szerint az ösztrogénreceptor- (ER) negatív emlőtumorok esetében áll fenn a legszorosabb összefüggés. Az ER-negatív daganatok a legagresszívabb rákok, melyek rosszabb prognózissal járnak, és ezekben az esetekben a legszegényesebbek a prevenciós és terápiás lehetőségek.

Az A. Heather Eliassen által vezetett kutatás eredményeit a Journal of the National Cancer Institute online kiadásában hozták nyilvánosságra december 6-án.

A korábbi vizsgálatok kapcsolatot igazoltak a karotenoidok és az emlőrákkockázat csökkenése között, az eredmények azonban meglehetősen vegyesek attól függően, hogy pontosan milyen karotenoid vegyületeket vizsgáltak.

A szerzők összesen 7000 nő adatait felölelő vizsgálatok adatait dolgozták fel, melyek között 3055 emlőrákos nő és 3956 kontrollszemély szerepelt. Azt elemezték, milyen összefüggés van az emlőrák előfordulási valószínűsége és a keringő karotenoidok szintje között. Az adatok 8 kohorszvizsgálatból származnak, melyek a karotenoidok össz-szintje és egyes karotenoidok szintje, illetve az emlőrákkockázat közötti korrelációval kapcsolatban világszerte lefolytatott kutatások körülbelül 80%-át lefedte. A kutatók statisztikailag szignifikáns összefüggést észleltek az emlőrák előfordulásának esélye és a keringésben lévő karotenoidok szintje között – akár a karotenoidokat összességében, akár az egyes karotenoidokat nézték.

„Átfogó prospektív elemzésünk azt jelzi, hogy kevésbé veszélyezteti az emlőrák azokat a nőket, akiknek vérében nagyobb mennyiségben találhatók meg az alábbi karotenoidok: alfa- karotin, béta-karotin, lutein+zeaxatin és lycopen, illetve összességében nagyobb a vér karotenoidszintje” – összegzik tapasztalataikat a közlemény szerzői, akik nem igazoltak ugyanakkor szignifikáns összefüggést a béta-kriptoxantin vonatkozásában.

A kutatók megjegyzik, hogy a legszorosabb korreláció az ER-negatív tumorok esetében mutatkozott, de vannak arra utaló jelek is, hogy a karotenoidok lassíthatják az ER-pozitív emlőrákok növekedését is.

„A karotenoidban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket tartalmazó étrend számos egészségi előnyt rejt magában, és ezek egyike az emlőrák kockázatának csökkenése” – mondják a szakemberek.

Az étrendi karotenoidokról

A karotenoidok a növényekben megtalálható sárga, narancssárga és vörös festékanyagok. A mostani vizsgálatban azokat a karotenoidtípusokat tanulmányozták, melyek a leginkább elterjedtek az Egyesült Államok lakosságának étrendjében. Ezek a következők: alfa-karotin, béta-karotin, béta-kriptoxantin, lutein, zeaxantin és lycopen.

Az alfa- és béta-karotin a provitaminok közé tartozik, melyekből a szervezetben A-vitamin alakul ki.

A narancsszínű és sárga zöldségek, például a sárgarépa és a sütőtök nagy mennyiségben tartalmaz alfa- és béta-karotint. A béta-karotin a spenótban is megtalálható, bár a levelek zöld klorofillja elfedi a sárgás-narancsos pigmenteket. Az édesburgonyában és a leveles kelben ugyancsak sok béta-karotin van.

A legtöbb lutein és zeaxantin a sötétzöld levélzöldségekben (pl. spenót, leveles kel, karalábé) található – ez két önálló vegyület, mégis gyakran együtt szerepelnek az egyes vizsgálatokban.

A paradicsom a legjelentősebb lycopen-forrás, de lycopent tartalmaz a rózsaszín grépfrút, a görögdinnye és a guajáva is.

A gyümölcsökből és zöldségekből származó karotenoidok felszívódásához bizonyos mennyiségű étrendi zsiradékra van szükség. A Molecular Nutrition & Food Research egyik korábbi idei számában nyilvánosságra hozott vizsgálat szerint a saláták kedvező egészségi hatása csak akkor aknázható ki optimálisan, ha a salátaöntet elegendő mennyiségben tartalmazza a szükséges zsiradéktípusokat, ettől függ ugyanis a karotenoidok biológiai hozzáférhetősége.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.