hirdetés

A zsúfolt közutak miatt több a demens

Forgalmas utak okozta légszennyezettség növeli a demencia kialakulásának valószínűségét, derül ki a The Lancet című szaklapban megjelent tanulmányból.

hirdetés

A legnépesebb kanadai tartomány, Ontario szinte teljes lakosságának adatait elemző  tanulmány szerint a forgalmas utak közelében lakókban nagyobb a demencia kialakulásának kockázata, míg más neurodegeneratív megbetegedések (például a Parkinson-kór vagy a sclerosis multiplex) esetén nem mutatható ki ilyen összefüggés.

A vizsgálatok szerint a szennyezett levegő megnövekedett nitrogén-dioxid és szálló por tartalma játszanak legfontosabb oki szerepet, ezek ugyanis  a véráramon keresztül az agyba jutva idegrendszeri zavarokat okozhatnak, mondja Ray Copes (University of Toronto), az egyik vezető kutató. Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy azoknál, akik folyamatosan ki vannak téve a közúti forgalom okozta erős légszennyezettségnek, felerősödnek az idegrendszeri gyulladásos folyamatok, ami gyengíti az agy kognitív képességeit.

A kutatók Ontario lakosságát két csoportra osztották: az egyikben 4,4 millió 20-50 év közötti, a másikban 2,2 millió 55-85 év közötti lakos szerepelt. 2001 és 2012 között a fiatalabbak csoportjában feljegyezték az összes, újonnan regisztrált sclerosis multiplex megbetegedést, az idősebbek csoportjában pedig az összes új demenciában és Parkinson-kórban szenvedő beteget. A lakhely irányítószáma alapján állapították meg, hogy ki milyen messze lakik a legközelebbi forgalmas közúttól.

A vizsgált időszakban mintegy 243 600 új demenciás, 31 600 Parkinson-kóros és 9200-en sclerosis multiplexes megbetegedést észleltek. Megállapították, hogy amennyiben a lakás és az út közötti távolság kevesebb, mint 50 méter, a demencia kialakulásának kockázata 7 százalékkal, 50 és 100 méter között pedig 4 százalékkal magasabb, mint azoknál, akik több mint 300 méterre laknak a forgalomtól. Ez az összefüggés különösen a nagyvárosok lakosainál kifejezett és azoknál, akik sosem költöztek elforgalomközeli lakóhelyükről. A Parkinson-kór és a sclerosis multiplex kialakulása, valamint a lakás és úttest közötti távolság között nem találtak ilyen statisztikai összefüggést. Bár a demencia pontos kiváltó okai nem ismertek, és egyelőre a betegség nem gyógyítható, a kutatás eredményei alapján közegészségügyi intézkedésekkel, a légszennyezettség csökkentésével mérsékelni lehetne a demencia kialakulásának kockázatát.

A levegőt szennyező káros anyagok: az ózon, a nitrogén-oxidok és a szálló por koncentrációjának növekedése mellett forgalma miatti  zajterhelés is hátrányosan befolyásolhatja az agyi funkciókat, a többi között alvászavarok előidézésével. A kanadai vizsgálatban a káros szennyezőanyagok közül a nitrogén-dioxid és a szálló por 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskéi felelősek az idegrendszeri károsodásért, a demencia kialakulásának megnövekedett kockázatáért.

 

Források: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.