hirdetés
hirdetés

ACOG irányelvek: Lynch-szindróma

A Lynch-szindróma (korábbi nevén herediter nonpolyposis colorectalis carcinoma) egy autoszomális domináns öröklésmenetet mutató veleszületett rákhajlam szindróma, melynek hátterében a mismatch repair zavara húzódik meg. E rendszer a legtöbb élő szervezetben megtalálható géncsalád függvénye, mely a DNS-replikáció során létrejövő single base mismatch hibák kijavításáért felelős. A vastagbél- és végbélrákon túl jellegzetes betegség a Lynchszindróma, mely endometrium- és petefészekrák iránt fokozott hajlamot jelent. Lynch-szindrómában ezen kívül előfordulhat a gyomor, a vékonybelek, a hepatobiliaris rendszer, a vesemedence és a húgyvezető rosszindulatú daganata is, továbbá az emlőrák egyes típusai, bizonyos agydaganatok és ritka bőrtumorok.1−4 Azzal, hogy az orvos az egyéni és családi kórelőzmény, valamint szükség esetén a genetikai tanácsadás és vizsgálat során azonosítja a kórállapot szempontjából nagy kockázatú személyeket, módot nyújt számukra a szűrésre és prevenciós stratégiák bevezetésére, mellyel csökkenthető a tünetegyüttes morbiditása és mortalitása.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Committee on Practice Bulletins – Gynecology and the Society of Gynecologic Oncology
a szerző cikkei

Lee P. Shulman, MD, kommentár, Feinberg School of Medicine of Northwestern University Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának tanszékvezető professzora (Chicago, Illinois, Egyesült Államok)
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.