hirdetés

Actemra szisztémás szklerózisban

The Lancet által a közelmúltban publikált vizsgálat szerint az Actemra (tocilizumab) enyhítette a bőr megvastagodását és javította a tüdőfunkciót szisztémás szklerózisban.

hirdetés

A szisztémás szklerózis (SSc) egy jelentős funkciókárosodást okozó autoimmun betegség, mely a bőr megvastagodásával és hegesedésével, légzési diszfunkcióval, valamint a belső szervek potenciálisan fatális károsodásával jár. A nemrégiben megjelent vizsgálat volt az első olyan placebokontrollos fázis II vizsgálat, melyben Actemrát alkalmaztak a SSc kezelésében.

A SSc halálozási aránya a legnagyobb a reumás betegségek közül: a diagnózis felállítása után 5 évvel a kumulatív túlélés 75 százalékos. Jelenleg nincs elfogadott szer a SSc terápiájára.

A véletlen besorolásos, kettős vak, placebokontrollos fázis II vizsgálatban 87 beteg vett részt Kanadából, Franciaországból, Németországból, az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból. A betegek randomizációt követően hetente 162 mg szubkután tocilizumabot (n = 44) vagy placebót (n = 43) kaptak 48 héten keresztül. Ezt egy nyílt jelölésű vizsgálati periódus követte, melyben hetente adták a tocilizumabot újabb 48 héten keresztül. A vizsgálatban nem érték el az elsődleges végpontot, azaz a bőrpontszám (mRSS) kiindulási végponthoz mért átlagos változását a 24. hétre.

 „Ez a vizsgálat megerősíti, hogy az Actemra fontos szerepet játszhat a progresszív szisztémás szklerózis kezelésében – mondja a vizsgálatot vezető dr. Dinesh Khanna, a University of Michigan Scleroderma Programjának vezetője, a belgyógyászati klinikai reumatológiai osztályának igazgatója. – Negyvennyolc hetes kezelést követően az Actemrával kezelt betegeknél nagyobb mértékben csökkent a bőr szklerózisa, mint a placebocsoportban, emellett légzésfunkciós értékek is kisebb mértékben rosszabbodtak. Ezek az eredmények − azzal a ténnyel együtt, hogy jelenleg nem áll rendelkezésre engedélyezett betegségmódosító szer a szisztémás szklerózis terápiájára − ismét megerősítik, hogy az Actemra ígéretes szer a a SSc kezelésében, hatékonyságát érdemes tovább vizsgálni. Jelenleg folyik a betegtoborzás egy nemzetközi fázis III vizsgálatba.”

A vizsgálat további eredményei:

  • A vizsgálók a mRSS (bőrpontszám) klinikailag jelentős javulását észlelték a 48 hét során az Actemrával kezelt csoportban, a placebocsoporttal összehasonlítva.
  • A 48 hetes kezelés során a biztonságossági profil megegyezett a SSc kapcsán általánosan észlelt szövődményekkel.
  • A tocilizumabbal kezelt betegek légzésfunkciója kisebb mértékben romlott, mint a kontroll betegeké.

„Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) az áttörést jelentő terápiákat megillető minősítést adott a SSc kezelésében alkalmazott Actemrának. Azt reméljük, hogy a fázis III vizsgálatok is megerősítik, hogy Actemra enyhíti a SSc bőrtüneteit és hozzájárul a tüdőfunkció megőrzéséhez” – emelte ki dr. Jeffrey Siegel, a Genentech immunológiai igazgatója.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.