hirdetés

„Akik túlélték a betegséget”– Daganatos betegek életminősége egy retrospektív vizsgálat tükrében

Cél: A Szent László kórházban 2001–2006 között gondozott emésztőrendszeri rákbetegek életminőségének vizsgálata. Középpontban a betegségélmény hosszú távú hatása, az életminőség és az érzelmi egészség, valamint az élet értelmességét biztosító faktorok vizsgálata állt. Módszerek: A 2010-ben kiküldött 240 kérdőívből 64 kérdőív érkezett vissza (visszautasítási ráta: 72,3%), ebből 40 volt értékelhető. A válaszadók (33% férfi) átlagéletkora 66,9±8,3 év volt. A mérőeszközök a következők voltak: 1.) betegségélményre vonatkozó ad hoc kérdések; 2.) Kórházi Szorongás és Depresszió Skála (HADS; betegség alatt retrospektíven és aktuálisan); 3.) WHO Jóllét Kérdőív (WBI-5); 4.) életminőség általános értékelése 7 fokú Likert-skálán (betegség alatt retrospektíven és aktuálisan); 5.) Élet Személyes Értelme Kérdőív (PMP). Eredmények: A válaszadók életminőségüket szignifikánsan (p<0,001) jobbnak tartották a jelenben a betegségállapothoz képest. A szorongás, depresszió átlagértékei szignifikánsan (rendre: p<0,001 és p=0,009) alacsonyabbak voltak a betegség alatti retrospektív módon felmért értékekhez képest. Az élet értelmes megéléséhez leginkább az önelfogadás, a személyes kapcsolatok jó minősége, a teljesítményre való alkalmasság járult hozzá. A betegség hatására a válaszadók türelmesebb, elfogadóbb, egészségtudatosabb személyként tekintettek magukra. Következtetések: A mintában szereplő betegek életminősége a kezelések befejezése után 4–9 évvel a szubjektív megélés szerit jó színvonalú, alacsony szintű depresszió és szorongás jellemzi. A betegségélmény pozitív változásokat hoz a személyes működésben, az élethez, környezethez való viszonyban. Ennek ellenére a rákbetegség árnyéka, visszatérésének fenyegetése folyamatosan jelen van életükben. Magyar Onkológia 55:193–198, 2011
 
Kulcsszavak: daganatos betegek, életminőség, szorongás, depresszió, élet értelme, retrospektív vizsgálat

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Rohánszky Magda, Konkolÿ Thege Barna, Bodoky György
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.