hirdetés

Alacsony D-vitamin-szint, több stressz-fraktúra

A szérum alacsony 25-hidroxivitamin-D szintje játszhat szerepet a stressz-fraktúrák létrejöttében, de a vitamin-szint küszöbértékét nehéz meghatározni. 

hirdetés

A Journal of Foot & Ankle Surgery 2016. január-februári számában megjelent retrospektív közlemény szerint a stressz fraktúrát szenvedett betegek legalább felénél elégtelen D-vitamin szinteket lehet mérni. A közlemény első szerzője, Dr. Jason R. Miller (Premier Orthopedics and Sport Medicine in Malvern, Pennsylvania) szerint a D-vitamin-szint nagyfokú összefüggést mutat a kalcium és a foszfor felszívódásával. A D-vitamin-hiányban szenvedők a táplálék kalcium-tartalmának csak 10-15%-át, a foszfor mennyiségének csak 50-60%-át abszorbeálják, így – a kalcium-szintek csökkenésével - jelentősen csökken a csontok ásványianyag-tartalma, és romlik a csontszerkezet integritása. A stressz-fraktúra (hajszál-repedés) egyébként egy olyan – relatíve gyakori - , a sportolással összefüggő esemény, mely akkor következik be, amikor egy erős terhelés meghaladja az adott csont tűrőképességét. A metatarsusokon, a tíbián, vagy az os navicularén a leggyakoribb.

Hasonló megfigyeléseket tett már 2012-ben Dr. Sonneville amerikai serdülő (9-15 éves) lányoknál is, akiknél az alacsony kalcium- és D-vitamin bevitel és a napi sport összefüggéseit vizsgálta. A megfigyelés 7 éve alatt a 6712 lányok 3,9%-ánál alakult ki stressz-fraktúra – de ez nem volt összefüggésben a tejtermékek és a kalcium napi bevitelével, viszont fordítottan arányos volt a D-vitamin-bevitellel (Sonneville).  

A mostani tanulmányban Dr. Miller megjegyezte, hogy a D-vitamin-hiányt meghatározó küszöbértékek erősen változnak az adott személy életmódjától, aktivitásától, edzettségétől függően. „Nem lehet meghatározni egy olyan minimális 25-hidroxivitamin-D értéket, mely fölött garantált a csontoknak a megnövekedett funkcionális elvárásoknak is megfelelő egészséges állapota”. Közleményükben a kutatók csak fel akarták hívni a figyelmet arra, hogy a stressz-fraktúra veszélyének kitett személyeknél a szérum 25-hidroxivitamin-D szintjének „normális” küszöbét egy magasabb értéken kellene meghatározni.

A tanulmány szerzői retrospektíve átnézték azon igazolt stressz-fraktúrán átesett betegek kórlapjait, akik 2011. és 2014. augusztus között Dr. Miller rendelőjében megfordultak. Ebben az időszakban röntgen-felvételekkel, vagy MRI-vel 124 betegnél lehetett stressz fraktúrát igazolni. A törés körüli 3 hónapban összesen 53 betegnél ellenőrizték a szérum 25(OH)D szinteket, aminek átlagos értéke 31,1 ng/ml-nek adódott. Az 53 beteg közül 44-nél (83%) a szérum-szintek 40 ng/ml alatt voltak, ami a Vitamin D Council által megadott standard alatt van. Az 53 közül 28 betegnél pedig (52,8%) 30 ng/ml alatti  szérum-szinteket mértek, ami az US Endocrine Society által javasoltaknak sem felel meg. (A mérési technikáktól függően hazánkban 30ng/ml és 90 ng/ml közötti értékeket tartunk elegendőnek, 30 ng/ml alatt már inszufficienciáról, 20 ng/ml alatt pedig már egyértelmű D-vitamin hiányról, deficienciáról beszélhetünk.)

A vizsgálatban a fraktúrát elszenvedett betegek egyharmadánál (33,9%-ánál) a törés a második metatarsuson, a törések 17,7%-a a harmadik metatarsuson következett be.

A kutatók megjegyezték, hogy a stressz fraktúrák és a szérum 25(OH)D szintjének összefüggésére már több (köztük katonasághoz besorozott aktív fiatalokon végzett) tanulmány  is rávilágított. A kutatók véleménye szerint a stressz törések elkerülése végett 40 ng/ml-ben kellene meghatározni a minimális 25(OH)D szérum-szintet „különösen olyan személyeknél, akik legalábbis közepes, vagy még inkább magas funkcionális követelmények előtt állnak”.

A vizsgált betegek 17%-ánál (9 beteg) a szérumban megfelelő, 40 ng/ml fölötti 25(OH)D szintet találtak. Ebből következik, hogy a D-vitaminon kívül egyéb tényezők is szerepet játszanak a stressz fraktúrák kialakulásában, melyek között a kaukázusi rassz, a női nem, a nikotin- és az alkoholabúzus, a szteroid használat, az alacsony csontdenzitás, az alacsony testtömegindex és a biszfoszfonát kezelések szerepelnek.

A kutatók ezért – nagyrészt az Endocrin Society javaslatainak megfelelően – nagydózisú D-vitamin pótlást javasolnak olyan sérült betegeknél, akiknél a szérum 25(OH)D szintje 35 ng/ml alatt volt. A törések után 4-8 héten keresztül heti 50 000 IU D-vitamin pótlást látnak szükségesnek a törések gyógyulásáig. Ha a szérum értékek 35 és 40 ng/ml között vannak, akkor napi 3000-5000 IU adagot tartanak szükségesnek. Ha a D-vitamin szintek már beálltak egy „normál” értékre, akkor napi 2000 IU bevitel elegendő.  

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. The Journal of Foot and Ankle Surgery

3. JAMA Pediatrics  

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.