hirdetés

Alacsony szérum koffein-szint Parkinson-kórra utalhat

A Parkinson-kór korai szakaszában alacsony koffein-szint mérhető a szérumban, ami biomarkerként már korán jelezheti a betegséget.

hirdetés

Több tanulmány szerint a koffein bizonyos védőhatással rendelkezik a Parkinson-kór (PD) kialakulása ellen, és a vérben mérhető alacsony koffein-szint a Parkinson-kór korai biomarkerének tekinthető.

A Neurology-ban 2018. január 3.-án online megjelent tanulmányban japán kutatók összesen 139 résztvevőt megvizsgálva azt találták, hogy a Parkinson-kórban szenvedő betegekben szignifikánsan alacsonyabb volt a szérum koffein-szintje (és a liquid kromatográfiás mérésben résztvevő 11 metabolit közül 9 „downstream” metabolit szintje), mint a PD-ben nem szenvedő kontroll egyénekben. 108 beteg tartozott az enyhe, vagy mérsékelt (demencia nélküli) Parkinsonos csoportba, átlagos életkoruk 67,1 év volt, míg 31 egészséges személyt soroltak a kontrollcsoportba, náluk 63,3 év volt az átlagos életkor.

A kilenc, jelentős csökkenést mutató metabolit közül a „nagy hármas” szintjei voltak lényegesen alacsonyabbak: a teofillin p<0,0001, a teobromin p=0,0004, a paraxantin p<0,0001 értékkel volt kevesebb, mint a kontrolloknál mért szintek. Nem volt viszont szignifikáns különbség az 1-metilhúgysav (p=0,135) és az 1,3,7-trimetilhúgysav (p=0,002), szintjeiben, bár mindkettő szintje az alig detektálható határán volt.

Érdekes módon az elfogyasztott koffein mennyisége nem befolyásolta a mérést, hiszen a Parkinsonos csoport tagjai és a kontroll csoport tagjai egyaránt napi 2 csésze kávét fogyasztottak: a PD-ben szenvedőknél a teljes koffein-szint 24 pmol/10 μl volt, míg az egészséges kontrollokban ez 79 pmol/10 μl-nek adódott, ami szignifikáns különbség  (p<0,0001). A szérum koffein-szintjei 77%-os szenzitivitással és 74%-os specificitással jelezték a Parkinson-kórt.

A levelező szerző, Dr. Nobutaka Hattori (Dept. of Neurology, Juntendo University School of Medicine, Tokyo, Japan) szerint egyes epidemiológiai vizsgálatok is kimutatták, hogy a nagyobb mennyiségű napi koffeinbevitel véd a PD kialakulása ellen. Az új eredmények ugyanakkor arra is utalnak, hogy a koffein malabszorpciója a PD megbetegedés kockázatát hordozza: ilyenkor a koffein rosszul szívódik fel a vékonybélből, ezért pl. transzdermális bevitellel emelhetjük a szérum koffein-szintet. Talán az is lehetséges, hogy nagydózisú koffeinbevitellel meg lehet akadályozni a már fennálló Parkinson-kór további romlását.

Egy korábbi egér-modellben a koffein neuroprotektív hatása volt kimutatható az 1-metil-4-fenil-1,2,3,6-tetrahidropirimidinnel szemben (MPTP), míg egy másik vizsgálatban a koffein metabolitok, paraxantin és teofillin mutattak neuroprotektív hatást az MPTP ellen. Ugyanakkor ma sem ismertek a koffein-metabolizmus bizonyos lépései.

Az eredeti résztvevőket és 67 további PD-s beteget és további 51 egészséges beteget génvizsgálatnak is alávetették: a direkt szekvenálás nem mutatott a két csoport között genetikai különbséget: a koffein-metabolizmusban részt vevő enzimek (CYP1A2, CYP2E1) között nem voltak szignifikáns különbségek. Nem lehetett kimutatni kapcsolatot a betegség súlyossága és az adenozin 2A receptort kódoló ADORA2A gén nukleotid variánsa között sem.

Végül a japán kutatók megállapították, hogy a 33,04 pmol/μl koffein-szint tekinthető a Parkinson-kór biomarkerként használt küszöbértékének (a „cut-off”-nak).

Nem lehetett kimutatni összefüggéseket a koffein- és metabolitjainak szintjei és a betegség súlyossága, a beteg neme, vagy gén-variánsai között, de szignifikáns összefüggés mutatkozott az alacsony koffein-szint és a PD-ben észlelt motoros komplikációk között, ami szintén a koffein neuroprotektív képességét igazolta.

 

Forrás: 

1. Medscape News > Neurology

2. Neurology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.