hirdetés

Alkoholizálás és demencia

A nagyfokú alkoholizálás a demencia kialakulásának leginkább befolyásolható kockázati faktora.

hirdetés

Egy új francia vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a nagyfokú alkoholizálás a demencia legjelentősebb kockázati faktora. Különösen igaz ez a korai életkorban megjelenő demenciára.

A demencia az agy károsodása miatt létrejött klinikai szindróma, melyet a kognitív képességek, valamint a független életfunkciók progresszív romlása jellemez. A betegség a 60 év fölötti emberek 5-7%-át érinti. Leggyakoribb típusa az Alzheimer-kór és a vaszkuláris demencia, de ismertek ritkább és kevert formák is. A háttérben számos ok áll, melyek közül a legfontosabb az etanolnak és metabolitjának, az acetaldehidnek a közvetlen neurotoxikus hatása. Másodikként szerepel a Wernicke-Korsakoff szindrómára vezető tiaminhiány. A súlyos alkoholizálás a demencia kockázata mellett növeli a koponyasérülések, az epilepszia, a hepatikus encephalopátia, a hipertónia, a vérzéses stroke, a pitvarfibrilláció veszélyét, ráadásul rendszerint együtt jár a dohányzással, az iskolázottság hiányával. A kérdés tehát igen komplex.

Dr. Michael Schwartzinger (Translational Health Economic Network, Paris), a Lancet Public Health-ben megjelent tanulmány első szerzője szerint a nagyfokú alkoholizálás a demencia eddig kimutatott legerősebb, de ugyanakkor megváltoztatható kockázati faktora. A Franciaországban végzett retrospektív vizsgálat szerint a súlyos alkoholproblémákkal küzdő embereknél háromszorosára növekszik a demencia kialakulásának kockázata– ráadásul ezek fele korai életkorban alakul ki.

A kevés, vagy mérsékelt mennyiségű alkoholfogyasztás egyes vizsgálatok szerint egészséges, és csökkentheti a demencia kialakulását is. A nagymértékű alkoholizálás és a demencia összefüggésének vizsgálatához a kutatók a francia kórházak felvételi kórlapjai alapján mintegy 30 millió ember (a 60 év feletti francia lakosság kb. 80%-a) adatait tekinthették át. Az adatokból kiemelték egy hatéves periódus során a betegek demenciáját és az alkoholproblémáit jelző kódokat. Több mint egymillió demenciás esetet találtak, de az elemzésből kizárták a ritka demencia kórformákban szenvedőket és azokat, akik már fiatalabb korukban mentális problémákkal küszködtek. Alkoholrendellenességek 945000 kórlapban voltak fellelhetők. Az előzetes alkoholproblémák és a demencia között erős összefüggés volt megfigyelhető, ami különösen feltűnő volt a korán jelentkező demencia esetén. A 65 év alatt kialakult, korai demenciában szenvedő 57353 beteg (az összes demenciás beteg 5,2%-a) 57%-ának kórelőzményében szerepeltek alkoholproblémák (férfiaknál kb. kétszer gyakrabban, mint nőknél).

Az elemzésből a 2011-2013 közötti demenciás eseteket kiemelve – és azokat az egyéb orvosi kockázati faktorokhoz igazítva - azt állapították meg, hogy a demencia kockázata mintegy háromszorosára emelkedett azoknál, akik előzetesen alkoholproblémákkal küzdöttek: a kockázati arány emelkedése férfiaknál 3,36, nőknél 3,34 volt. A nagyon súlyos alkoholos esetek valószínűleg nem is szerepeltek ezekben a kimutatásokban.

A kutatók kifejtették, hogy korszerű képalkotó eljárásokkal végzett hosszabb kutatás még alig áll rendelkezésre, viszont ezekben egyenes arányú összefüggést mutattak ki az alkoholfogyasztás és az agy szürkeállományának fogyása között.

Mivel a feldolgozás betegségkódok alapján történt, nem ismerjük pontosan az elfogyasztott alkohol mennyisége és az agy károsodásának mértéke közötti összefüggést, bár általánosságban azokat sorolták az alkoholizálók közé, akik napi 5 egységnél több alkoholt fogyasztottak (a WHO férfiaknál napi 60 gramm, nőknél 40 gramm tiszta alkohol fölötti mennyiséget nevez krónikus súlyos alkoholizálásnak). 

 

Forrás: Medscape Medical News > Neurology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.