hirdetés

Allergiák és a pszichiátriai betegségek összefüggése

Taiwani kutatók szerint az asthmában, vagy allergiás rhinitisben szenvedő betegben megnövekszik a pszichiátriai betegségek kockázata. 

hirdetés

Az asthma, az allergiás rhinitis és az atopiás dermatitis (az „A-betűs betegségek”) a leggyakoribb allergiás kórképek, melyek már gyermekkorban is jelentősen befolyásolják a betegek fizikai állapotát. Számos megfigyelés igazolta az asthma és a szorongás, a depresszió, a bipoláris zavar, a kedélyzavarok, a szkizofrénia, a demencia, valamint a figyelem-hiányos hiperaktivitási betegség (ADHD) kapcsolatát. Összefüggést találtak az allergiás rhinitis és a depresszió, valamint a bipoláris zavar, továbbá az atopiás dermatitis és a depresszív-szorongásos zavarok között is. De olvasható közlemény arról is, hogy allergiás rhinitises és urticáriás betegekben csökkent a szkizofrénia kockázata.

Nian-Sheng Tzeng (Taipei, Taiwan) és munkatársai a három A-betűs betegség és a pszichiátriai eltérések közötti összefüggés igazolására vagy elvetésére a taiwani National Health Insurance (NHI) program adatbázisából 186.588 felnőtt adatait emelte ki: közülük 46.647 szenvedtek valamilyen allergiás betegségben, 139.941 személy nem volt allergiás, ők képezték a kontroll csoportot. A 15 éves követés alatt az allergiás betegek 10,8%-ánál (5.038 személy, jelentkezett valamiféle pszichiátriai probléma, míg a kontroll csoportban ez csak 6,7%-ban (9.376 személy) volt megfigyelhető, tehát az allergiás betegeknél jelentősen, 1,66-szor magasabb volt a pszichiátriai megbetegedések kockázata (P<0,001). A Frontiers of Psychiatry című lapban 2018. április 23-án megjelent tanulmányban részletezték is az egyes pszichiátriai zavarok megemelkedett kockázatát: az affektív betegség 1,4-szer, a depresszió 1,4-szer, a bipoláris zavar 1,1-szer, a szorongásos zavar 2,4-szer, a pszichózis 1,2-szer, a demencia 1,2-szer volt gyakoribb az allergiások körében.

A kutatók hat csoportra osztották az allergiás betegeket: egyedüli asthma, egyedüli allergiás rhinitis, egyedüli atopiás dermatitis, asthma plusz allergiás rhinitis, asthma plusz atopiás dermatitis, allergiás rhinitis plusz atopiás dermatitis és mind a három allergiás betegség együttesen. Az önmagában előforduló asthma és az allergiás rhinitis növelte a pszichiátriai megbetegedések kockázatát, míg az atopiás dermatitis csökkentette. Míg az asthma minden pszichiátriai eltérés (szorongás, depresszió, bipoláris zavar, demencia) kockázatát növelte, addig az allergiás rhinitis csökkentette a demencia kockázatát, viszont az egyéb pszichiátriai megbetegedések kockázatát szintén növelte. Több allergiás betegség együttes előfordulása esetén egyre nagyobb volt a pszichiátriai eltérések kockázata.

Dr. Tzeng és munkatársai megfigyelték, hogy az asthmás betegek per os prednisolon  továbá a béta-agonista aminophyllin és a leukotrién-receptor antagonisták (LTRA-k) – prednisolonnal, vagy anélkül – egyaránt csökkentették a pszichiátriai betegségek előfordulásának kockázatát. Kétségtelen, hogy az allergia okozta stressz kihat a testi és lelki egészségre, egyes vizsgálatok felvetették az allergiával összefüggő gyulladásos, vagy immunológiai faktorok és a pszichiátriai eltérések közötti összefüggés lehetőségét. Ezt azok a közlemények is alátámasztják, amelyek a súlyosabb gyulladásos betegségek (pl. sclerosis multiplex, fibromyalgia, gyulladásos bélbetegségek) és a pszichiátriai eltérések között írtak le összefüggést.

 

Forrás: Frontiers in Phsychiatry

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.