hirdetés

Allogén CAR-T sejtek vérrákos betegségek kezelésében

A CAR-T sejtes terápiák időigényességét csökkentheti egy új megoldás, amely azonnal felhasználható, bármely betegnél megfelelő CAR-t sejtek alkalmazását teszi lehetővé.

hirdetés

A King’s College London kutatói a The Lancet Haematology folyóiratban közölt cikkükben a CALM vizsgálat ismertetésekor egy olyan megoldásról számoltak be, amely képes lehet áthidalni a CAR-T kezelések egyik legnagyobb problémáját, azaz a terápia időigényességét.

A leukémiás betegeknél, különösen relapszus esetén igen rossz prognózissal kell számolni, és általában a túlélési idő is sajnálatosan rövid. Bár a szükséges elméleti alapok már több mint 20 éve rendelkezésre álltak, az utóbbi öt évben azonban sikerült komoly áttörést elérni a kiméra receptor asszociált T-sejtek (CAR-T sejtek) alkalmazásával. A CAR-T immunterápia lényege, hogy a betegektől a kórházban saját T-sejtjeiket leveszik, majd génmódosításnak vetik alá: egy vektor segítségével egy olyan új génszakaszt juttatnak beléjük, amelynek hatására a T-sejtek felületükön expresszálni fogják a kódolt fehérjét. Ez a gén egy módosított T-sejt receptor lánc, melynek extracelluláris része egy megfelelő célponthoz kötődik (ez a tumor antigén), míg az intracelluláris része a kötődés kapcsán kiváltott szignálkaszkád indításában és fenntartásában játszik szerepet, ezáltal biztosítva a T-sejt-aktivációt, mintegy becsapva a T-sejtet; azt a hatást váltva ki, mintha a T-sejt felismert volna egy szervezetbe behatoló idegen sejtet. Ezt követően a módosított T-sejteket in vitro megsokszorozzák, majd visszajuttatják a beteg szervezetébe, ahol azok további szaporodásnak indulnak, és igen hatásos módon veszik fel a harcot a nekik „betanított” antigént hordozó rákos sejtekkel szemben. Az elsősorban vérrákos megbetegedések (akut B-sejtes limfoblasztos leukémia [B-ALL], nagy B-sejtes limfóma [LBLC], mielóma multiplex) kezelésében sikeresen alkalmazott terápia egyik óriási előnye, hogy mivel a beteg saját sejtjeit használják fel, nem kell graft versus host reakciótól tartani, hátránya viszont, hogy a beteg szervezetéből levenni, genetikailag módosítani, felszaporítani, majd visszajuttatni ezeket a sejteket általában több hetet vesz igénybe. Az ilyen kezelést kapó személyek ilyenkor sokszor már olyan előrehaladott stádiumban vannak, hogy ez a néhány hét a betegség olyan progressziójához vezethet, ahonnan már nincs visszaút.

Ezen a problémán próbál segíteni a King’s College kutatóinak még 2016-ban elindított kezdeményezése. A módszer lényege, hogy nem a rákos beteg szervezetéből, hanem egészséges donoroktól levett T-sejtekkel dolgozik, és egy további génmódosítási lépéssel in vitro kiveszik a T-sejt receptort, amitől az bármely beteg szervezetébe azonnal beadhatóvá válik graft versus host reakció nélkül. Az eljárás lényege kicsit arra hasonlít, mintha a méretre, szabónál készült ruha helyett (amire várni kell), az áruházban a polcról levennénk egy bárki által azonnal használható ruhadarabot – angolul így is nevezik ezeket a sejteket: „off-the-shelf CART-T cells”. A CALM klinikai vizsgálatban (NCT02746952) pontosan egy ilyen „polcról levehető” T-sejt, a UCART-19 terápiás potenciálját vizsgálták akut B-sejtes limfoblasztos leukémiában (B-ALL) szenvedő betegeknél az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Japán több vizsgálati centrumában. Összesen 25 olyan relapszust mutató vagy terápia-rezisztens B-ALL-ban szenvedő felnőtt beteg vett részt a vizsgálatban, akiket fludarabinnal és ciklofoszfamiddal is kezeltek, néhányan pedig alemtuzumabot is kaptak, és akiknél más terápiás opció nem jöhetett szóba. Minden betegnek UCART19 "polcról levehető" CAR T-sejteket adtak, és utánkövetést végeztek a mellékhatások és a kezelésre adott válasz értékelése érdekében. A kezelés mellékhatásai kezelhetőnek bizonyultak, nem merültek fel váratlan szövődmények. A kezelt betegek 48%-a ért el teljes remissziót, amely átlagosan 7,4 hónapig tartott. Azoknál a betegeknél, akiknél a terápiás válasz jelei mutatkoztak, magasabb volt az UCART19-expanzió szintje, mint a nem reagáló betegeknél. További elemzések azt is megállapították, hogy a megfelelő UCART19-expanzióhoz és a terápiás válasz kialakulásához alemtuzumab-kezelésre volt szükség.

A közlemény eredményei egyértelműen rávilágítanak a UCART19 és általában véve a CAR T-sejtes kezelések terápiás potenciáljára. "A CALM-teszt eredményei nagyon ígéretesek, és első ízben bizonyítják az allogén "off-the-shelf" CAR-T sejtek biztonságosságát és alkalmazhatóságát. További munka folyik ezen CAR-T sejtek perzisztenciájának és hosszú távú hatásosságának fejlesztése érdekében" – nyilatkozta a vizsgálat eredményekkel kapcsolatosan Dr. Reuben Benjamin, a KCL klinikai főelőadója és a CALM-tanulmány vezetője.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Reuben Benjamin et al, UCART19, a first-in-class allogeneic anti-CD19 chimeric antigen receptor T-cell therapy for adults with relapsed or refractory B-cell acute lymphoblastic leukaemia (CALM): a phase 1, dose-escalation trial, The Lancet Haematology (2022).

Sandra Dupouy et al, Clinical Pharmacology and Determinants of Response to UCART19, an Allogeneic Anti-CD19 CAR-T Cell Product, in Adult B-cell Acute Lymphoblastic Leukemia, Cancer Research Communications (2022).

Dose Escalation Study of UCART19 in Adult Patients With Relapsed / Refractory B-cell Acute Lymphoblastic Leukaemia (CALM)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.