hirdetés

Aludj 7 órát, hogy tovább élj

Az 1000 fős nem reprezentatív mintán kérdőíves kitöltés segítségével 2014 áprilisában készült online alváskutatás tanúsága szerint a válaszadóknak csak 26%-a tölt optimális mennyiségű időt alvással.  

hirdetés

Dr. Szakács Zoltán, a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság elnöke szerint az optimálisnál rövidebb illetve hossazbb alvástartam egyaránt káros az egészségre. „A rövid alvás mennyiség szignifikáns rizikó faktora a bármilyen okból bekövetkező elhalálozásnak. Ha valaki csak napi 4 órát alszik rendszeresen a kockázat 2-szerese, ha 5 órát alszik másfélszerese a kockázat a napi 7 órát alvókkal szemben, hogy bármilyen okból meghal. A rövidebb alvási időtartam, a rövidebb pihenési időszak a mentális egészség gyengüléséhez, a fizikai kondíció romlásához, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség csökkenéséhez vezet. A hosszú tartamú alvás ugyancsak rizikófaktor: a 8 órás alvás 1,3-szoros, a 9 órás másfélszeres, a 10 órás kétszeres kockázatot jelent a 7 órát alvókkal szemben a bármilyen okból bekövetkező halálra”

A Cardo Kft. megbízásából készített felmérésben a válaszadók 84,4%-a nő volt, a 18,72% budapesti, 31,79%-a vidéki nagyvárosi, 49,49% vidéki kisvárosokból és falvakból került ki, 39,63%-uk 35 év alatti, 60,36%-uk 36 év feletti. A megkérdezettek 40%-a 6-7 órát alszik, közel 18%-a 6 óránál kevesebbet, 7-8 órás alvástartamot a válaszadók alig több mint 26 %-a jelölt meg, és kb. 16%-uk ennél több időt tölt alvással. A „hány órát aludna, ha tehetné” kérdésre a legtöbben (35%) 8-9 órát illetve 7-8 órát (24%) tartana önmagára számára kívánatosnak, sőt közel 10%-uk akár 10 óránál is többet fordítana alvásra.

Az alvás minőségével kapcsolatban a megkérdezetteteknek csak közel 15%-a állítja, hogy nyugodtan alszik, közel fele néha felébred, de általában végigalussza az éjszakát, míg közel harmadának ritkán vannak nyugalmas éjszakái, és minden apró zajra felébred. Úgy tűnik, hogy az elalvással nincs gond – a megkérdezettek közel felének nem kell sok idő, kb. fél óra alatt álomba merül, közel 34%-uknak ez már  pár perc alatt is sikerül, ám több mint 11%-uk legalább 1-2 órát vagy még többet forgolódik elalvás előtt. Az elalvást leginkább a TV nézés (a válaszadók közel 35%-a esetén), illetve az olvasás (11%) segíti, de közismert további praktikákat: 100-ig számolás, gyógytea vagy tej fogyasztás is alkalmaznak a nehezen elalvó válaszadók.

A legtöbben (28%) nem emlékeznek az álmaikra, akik viszont igen, ott az álmok túlnyomórészt a család/barátok körül forog. A rémálmok sem ritkák (a megkérdezettek kb. 28 %-a vallja csak, hogy nincsenek rémálmai), ezek. Ha a zuhanás (15%), üldözés, csapdába esés és menekülési képtelenség illetve családi tragédia.

A válaszadók kb. 87%-a nem igazán frissen vagy kifejezetten fáradtan ébred, a megkérdezettek közel fele szerint viszont a matrac számít leginkább a pihentető alvásban. A felkelés közel 61%-uknál pár percet, kb. 33%-uknak viszont 20-30 percet is felemészt.

A megkérdezettek harmada csak a saját ágyában tud aludni. Egyedül vagy együtt szeretünk aludni – erre 41%-59% arányban voksoltak a válaszadók. Főképpen oldalt fekve alszunk vagy hason… és a válaszadók harmada már aludt el munkahelyen vagy iskolában, sokan rendszeresen! Szex közben azonban mindössze kb. 13%.

Legszívesebben közepesen kemény matracon (38%), memória matracon (31%) és bio matracon (23%) alszanak a résztvevők, kb. 30%-a 5-10 évente cseréli a matracát,  60%-uk azonban 10-15 év között vagy ritkábban. A megkérdezettek több mint háromnegyede tudja, hogy léteznek már matracok, amelyek gyógyászati segédeszköznek minősülnek. Matracvásárlásnál a legfontosabb szempontok: kényelem, egészséges alvás, minőség, szellőzés.

 

Forrás: ArvaliCom

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.