hirdetés

Alzheimer-kór biomarker a vizeletben

Egy új kutatás szerint a vizeletben talált, nemrégiben azonosított biomarker lehet az első lépés a korai stádiumú Alzheimer-kór (AD) egyszerű és olcsó tesztjének kifejlesztése felé.

hirdetés

A Frontiers in Aging Neuroscience című folyóiratban november 30-án megjelent cikk szerzői azt találták, hogy a vizeletben a hangyasavnak – a formaldehid anyagcseretermékének - a szintje szignifikánsan magasabb volt az AD-ben szenvedő egyénekben, beleértve azokat is, akik szubjektív kognitív hanyatlást észlelnek, ami a betegség nagyon korai szakaszára utalhat.

Yifan Wang (Shanghai Jiao Tong University Affiliated Sixth People’s Hospital, China) és munkatársai már korábban összefüggést mutattak ki a vizelet formaldehid szintje és a kognitív funkciók között, s ennek nyomán kutattak új lehetséges biomarkereket az érintettek vizeletében. Ehhez összesen 574 személytől vettek vér- és vizeletmintát. Közülük 71-nek normális volt a kognitív képessége, 101 embernek volt szubjektív kognitív hanyatlása, 158-nak enyhe kognitív károsodása (MCI), 131-nek kognitív károsodása MCI nélkül, és 113 beteg volt Alzheimer-kóros. Minden résztvevőnél számos neurológiai tesztet, néhányuknál pedig PET-vizsgálatot is végeztek.

A normál kognitív képességű csoporthoz képest a vizelet hangyasavszintje szignifikánsan magasabb volt mind a négy másik betegcsoportban (P az összesnél < 0,05). Összességében a vizelet hangyasavszintje valamivel alacsonyabb volt a kognitív károsodásban szenvedő csoportban MCI nélkül, összehasonlítva azokkal, akiknél szubjektív kognitív hanyatlás, MCI és AD volt. A különbség azonban nem volt statisztikailag szignifikáns.

A vizelet formaldehid szintje szignifikánsan magasabb volt az AD-ban szenvedő betegeknél, mint a normál kognitív képességű betegeknél (P < 0,05), míg a többi csoportban hasonló szintű volt. A kutatók összehasonlították a hangyasav- és formaldehidszinteket az AD különböző stádiumaiban, és minden stádiumban szignifikánsan magasabb szintet találtak, mint azoknál az embereknél, akiknek  kognitív képessége nem hanyatlott. A vizelet formaldehid szintek szintén magasabbak voltak az AD-ben szenvedő betegeknél, mint az MCI-ben szenvedő és az MCI nélküli kognitív károsodásban szenvedő betegeknél, valamint azoknál, akik a neurológiai teszteken rosszabbul teljesítettek (kevesebb pontszámot értek el).

Azoknál, akiknél PET-vizsgálatokat is végeztek, azt találták, hogy a vizelet formaldehid szintek magasabbak voltak, ha a képalkotó vizsgálat során abnormális extraelluláris béta-amiloid felhalmozódás mutatkozott.

"A vizelet hangyasav és a formaldehid valószínűleg új biomarkerek, amelyek függetlenek a meglévő AD diagnosztikai kritériumoktól" – írják a szerzők. "Úgy gondoljuk, hogy a további kutatások a vizelet hangyasav- és formaldehid-szintjei segítségével meghatározhatják azokat a legjobb diagnosztikai modelleket, amelyek jelentősen javítják a meghatározás pontosságát."

Rebecca Edelmayer az Alzheimer-kór Egyesület tudományos tevékenységének igazgatója és a szövetség Global Biomarker Standardization Consortiumának tagja igen jelentősnek tartja a munkát a megbízható AD biomarkerek kutatásának egyre növekvő számú sorában, de szükségesnek tarja annak felderítését, hogy a vizeletben lévő hangyasav mennyisége hogyan korrelál az eddig már bizonyított biomarkerekkel, és az arany standardnak tartott diagnosztikus módszerek, pl. a PET-képalkotás eredményeihez, valamint kulcsfontosságúnak tartja a reprodukálhatóságot.

Ennek ellenére úgy véli, minden új fejlemények örvendetes a biomarkerek azonosítása és fejlesztése terén. Nagy szükség van könnyebben hozzáférhetőek, költséghatékonyabbak, nem invazív biomarkerekre, amik javíthatják az egészségügyi rendszerben a betegek diagnózisát és azáltal kezelését is.

 

Forrás:

Yifan Wang et al: Systematic evaluation of urinary formic acid as a new potential biomarker for Alzheimer’s disease Front Aging Neurosci. Published online November 30, 2022. https://doi.org/10.3389/fnagi.2022.1046066

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.