hirdetés

Amerikai felnőttek kardiovaszkuláris állapota

Az American Heart Association felmérése szerint ötből csak egy felnőtt kardiovaszkuláris állapota van rendben az USA-ban.

hirdetés

Az American Heart Association (AHA) új listája szerint – melyben már az egészséges alvás kérdése is szerepet kap - az amerikai állampolgárok kb. 80%-a gyenge, vagy legalábbis mérsékelten gyenge kardiovaszkuláris (CV) állapotban van. Az alvás kérdésének hozzáadásával az AHA korábbi „Life’s Simple 7” ellenőrző-listája „Life’s Essential 8” listává bővült.

Az AHA elnöke, Dr. Donald Lloyd-Jones (Northwestern University’s Feinberg School of Medicine, Chicago) elmondta, hogy az alvás mérésének bevezetése azon az új megfigyeléseken alapul, hogy „egészségesebb” alvási mintázat esetén jobban kezelhető a testsúly, a vérnyomás, a 2-es típusú diabetes kockázata, az az alvás jellemzői pedig a hordozható eszközök segítségével rutinszerűen monitorozhatók. Az AHA elnöki tanácsadó testületének „Life’s essential 8” (Updating and Enhancing the American Heart Association’s Construct on Cardiovascular Health) szövege és az alvásvizsgálat eredményei 2022. június 29-én jelentek meg a Circulation c. lapban. Az eredmények szerint az USA lakosságának CV állapota „suboptimális”-nak mondható, és az egyes szocioekonómiai csoportok között fontos különbségek mutathatók ki.

 

A „Life’s Simple 7” finomítása

 

Az AHA az optimális CV állapothoz szükséges 7 jellemző értéket először 2010-ben határozta meg. 12 év és több mint 2400 tudományos közleményben megjelent információk pedig szükségessé tették a megújítást. Az eredeti mutatók közül négy került megújítotásra, a pontrendszer ma már minden 2 év fölötti személyre vonatkozik. Az új „Life’s Essential 8” néhány részlete:

 

1.) Diéta (megújítva): az eszköz segítségével a felnőttek és a gyermekek táplálkozásának minősége meghatározható népességi és egyéni szinten is. Népességi szinten a diétás felmérés a Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) napi táplálkozási előírásain alapul. Egyéni szinten a Mediterranean Eating Pattern for Americans (MEPA) javaslatait kell követni.

2.) Fizikális aktivitás (változatlan): a hetente elvégzett mérsékelt, vagy élénk fizikai aktivitás – a US Physical Activity Guidelines for Americans (2nd edition) alapján. Az optimális szint legalább heti 150 perc (2,5 óra) – vagy több – mérsékelt fizikai aktivitást, illetve heti 75 perc erőteljes fizikai aktivitást jelent a felnőttek esetén. 6 éves, vagy idősebb gyermekeknek heti 420 perc (7 óra) javasolt, kisebb gyermekeknél az életkorhoz igazított módosítások érvényesek.

3.) Nikotin-expozíció (megújítva): az eredeti, tradicionális (éghető) cigaretták mellé most már a belélegezhető nikotin-adagoló eszközök (e-cigaretták, „párologtatók”) hosszú hatása is számításba veendő felnőtteknél és fiataloknál egyaránt. Figyelembe kell venni a „passzív” dohányzást is.

4.) Az alvás hossza (új): Az alvás hossza befolyásolja az egyén CV állapotát. Felnőttek számára ideális lenne éjszakánként 7-9 órát alvással tölteni. 5 évnél fiatalabbaknál 10-16 óra, 6-12 éveseknél 9-12 óra, 13-18 éveseknél 8-10 óra napi alvás az ideális.

5.) Testtömeg index (változatlan): az AHA szerint a BMI nem tökéletes mérőeszköz. A legegészségesebb CV 18,5 és 24,9 BMI között mérhető, de az AHA szerint ez a különböző felmenőkkel rendelkező, eltérő etnikumú személyeknél változik: pl. az ázsiai és a óceániai ősök esetén a 2-es diabetes kockázata már alacsonyabb BMI-nél is magasabb.

6.) Vérzsírok (megújítva): a vér lipidtartalmának mérése (koleszterin és trigliceridek) megújításra került, ma már nem az össz-koleszterint hanem inkább a nem HDL-koleszterint vesszük figyelembe. A nem HDL-koleszterin előzetes koplalás nélkül (tehát a nap folyamán bármikor) mérhető.

7.) Vércukor (megújítva): ma már vércukor mérése mellett a hemoglobin A1c mérése is szükséges prediabetesben, 1-es és 2-es diabetesben.

8.) Vérnyomás (változatlan): a 2017-es kiadványban megadott 120/80 Hgmm alatti tartományt nevezzük optimálisnak és hipertóniának nevezzük a 130-139 Hgmm szisztolés és 80-89 Hgmm fölötti diasztolés értékeket.

 

Ami az új adatokat illeti

 

A Life’s Essential 8 segítségével elvégzett első vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy az USA lakosságának CV állapota „jóval az ideális alatt van”, a lakosság 80%-ának CV állapota gyenge, vagy mérsékelt. A 2013-2018-as US National Health and Nutrition Examination Survey-ek (NHANES-ek) során több mint 13.500, 20 és 79 év közötti felnőtt 9900, 2 és 19 év közötti gyermek adatait dolgozták fel, melynek főbb értékei a következők:

A Life’s Essential 8 szerint mérve az átlagos CV állapot értéke egy 0-100-as skálán a felnőtteknél 64,7, a gyermekeknél 65,5 (mérsékelt) zónába esik.

  • Mindössze a felnőttek 0,45%-ában volt hibátlan (100-as) érték, 20% tartozott a magas CV kockázatúakhoz (80 pont fölött), 63% volt mérsékelt kockázatú (50 és 79 pont között), és 18% volt alacsony CV kockázatú (50 pont alatt).
  • A felnőtt nőknél magasabb volt a CV kockázati érték (67) a felnőtt férfiakhoz képest (62,5).
  • Általánosságban a felnőtteknél alacsonyabbak voltak a diétás, a fizikai aktivitás, a BMI értékek.
  • A CV állapot általában alacsonyabb volt az életkor növekedésével.
  • A nem-hispán ázsiai amerikaiaknál magasabbak voltak a CV egészségi állapot értékek, mint a többi etnikai csoportnál. A nem-hispán fehéreknél volt a legmagasabb az átlagos CV állapot értéke, utána a hispán (nem mexikóiak), a mexikóiak és a nem-hispán feketék következtek a sorban.
  • A gyermekek diétás értéke alacsony volt, átlagosan 40,6.
  • A felnőttek szocioekonómiai csoportjainak átlagos CV állapota lényegesen változatos volt a táplálkozás, a nikotin-expozíció, a vércukor és a vérnyomás eltérései miatt.

Dr. Lloyd-Jones megjegyezte, hogy ezek csak az Life’s Essential 8 számítással nyert legelső adatok. A módszer a CV állapot megőrzése érdekében tett jelentős előrelépés. Az ilyen analízisek segíthetnek a döntéshozóknak, a közösségeknek, az orvosoknak és a széles tömegeknek az optimális kardiovaszkuláris állapot javításában és megőrzésében.    

Forrás: 

Brooks M. New AHA checklist: only 1 in 5 adults have optimal heart health. Medscape Medical News. July 01, 2022.

Lloyd-Jones DM, Hongyan Ning, Labarthe D, et al. Status of cardiovascular health in US adults and children using the American Heart Association’s new „Life’s Essential 8” metrics: prevalence estimates from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), 2013-2018. Circulation. Originally published 28 Jun 2022. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.122.060911Circulation. 2022;0

Lloyd-Jones DM, Allen NB, Anderson CA, et al. Life’s Essential 8: updating and ehancing the American Heart Association’s construct of cardiovascular health. A Presidential Advisory from the American Heart Association. Circulation. Originally published 29 Jun 2022. https://doi.org/10.1161/CIR.0000000000001078

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.