hirdetés

Ami jó a szívnek, az jó a prosztatának is

A Duke Center Institute kutatói szerint szignifikáns összefüggés van a koszorúér-betegség és a prosztatarák között, ami felveti, hogy azonos tényezők játszhatnak szerepet a két betegség kialakulásában.

hirdetés

Amennyiben megerősítést nyer, hogy a szívbetegség prosztatarákra hajlamosíthat, úgy a kardiológiai betegségek megelőzését célzó életmódbeli változtatásokkal – ezen belül testsúlycsökkentéssel, testmozgással és egészségesebb táplálkozással – csökkenthető a prosztatarák előfordulása is.

„Ami jó a szívnek, az jó lehet a prosztatának is” − összegezte a tapasztalatokat Jean-Alfred Thomas, a Duke Center Institute urológusa a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention  című lapban közzétett eredmények kapcsán.

A coronaria-betegség gyakori haláloknak számít az Egyesült Államokban is, ahol minden negyedik halálesetért felelős. Kockázati tényezői közé tartozik az inaktív életmód, az elhízás, a hipertónia, a magas koleszterinszint, a dohányzás és a cukorbetegség. A prosztatarák hasonlóan jelentékeny szereplője a halálozási statisztikáknak, lévén a férfiak között a második leggyakoribb daganatos halálok: évente 240 ezer új esetre derül fény, és évente 34 ezer beteg életét követeli a betegség. A coronaria-betegség és a prosztatarák közötti esetleges összefüggések elemzésére indított korábbi vizsgálatok nem hoztak egyértelmű eredményeket, ami megnehezíti annak eldöntését, hogy az egészségtelen életmód közrehat-e a prosztatarák létrejöttében.

A most nyilvánosságra hozott REDUCE vizsgálat egy négy éven át tartó véletlen besorolásos vizsgálat volt, melybe 6390 férfit vontak be. A vizsgálat célja annak meghatározása volt, hogy a dutasterid nevű szer alkalmas lehet-e a prosztatarák kockázatának csökkentésére. Minden résztvevőnél prosztatabiopsziára került sor 2 és 4 év elteltével, függetlenül a PSA-szinttől. Ezen kívül részletes anamnézisfelvétel történt, mely kitért a testsúlyra, a szívbetegség előfordulására, az alkoholfogyasztásra, a gyógyszerszedésre és még néhány egyéb tényezőre is.

A résztvevők közül 547-en számoltak be már meglévő coronaria-betegségről. A résztvevők ezen alcsoportjában az életkor magasabb, az átlagos testsúly nagyobb volt, és több egészségi probléma állt fenn (magasabb kiindulási PSA-szint + diabetes, hipertónia és hypercholesterinaemia). Ebben a csoportban nagyobbnak bizonyult a prosztatarák kialakulásának esélye is, és e különbség a kiindulási tényezők eltérő voltának figyelembe vételét követően is fennmaradt.

A koszorúér-betegség fennállása 35 százalékkal növelte a prosztatarák kockázatát, és a rizikó az idő előrehaladtával emelkedett. Ebben a csoportban 24 százalékkal nagyobb volt annak valószínűsége, hogy a vizsgálat első két évében prosztatarákra derül fény, mint azok körében, akik nem szenvedtek szívbetegségben, sőt a vizsgálat negyedik évére a különbség 74 százalékra emelkedett. „Egy sor kockázati tényező szerinti korrekcióra került sort (pl. magas vérnyomás, sztatin- vagy aszpirinszedés). Nincs egyértelmű bizonyítékunk arra nézve, hogy ok-okozati kapcsolatról lenne szó, de az összefüggés fennáll, ez kétségtelen” – mondta dr. Thomas.

Stephen Freedland sebész és patológus professzor, a közlemény rangidős szerzője kiemeli, hogy vizsgálatuk nem volt mentes a korlátoktól. Elsőként azt említi, hogy elemzésük egy korábbi vizsgálat adatain alapult, mely nem vett figyelembe olyan tényezőket, mint például az étrend, a fizikai aktivitás vagy a szívbetegség súlyossága, noha ezek befolyásolhatták a végső eredményeket. A mostani tapasztalatok mindenesetre megszabják a korábbi kutatások további irányát.

OTSZonline
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.