hirdetés

Amikor haldoklik az agy

Egy véletlen folytán sikerült mérni egy haldokló személy agyának aktivitását, és a mért agyhullámok azonosnak mutatkoztak az emlékek előhívása vagy meditáció során észlelhetőekkel.

hirdetés

A Frontiers in Aging Neuroscience c. lapban 2022. február 22-én megjelent esettanulmány leírói szerint mielőtt végleg lehunynánk a szemünket, a haldoklás során felvillan az életünk. Közvetlenül a halálunk előtt az agyi neurofiziológiai aktivitási mintázat hasonlít az álmodás, emlékezés, meditáció vagy a koncentrálás alatt regisztrálhatóhoz.

2016-ban, egy 87 éves, a koponyát ért baleset utáni epilepsziás tüneteket mutató betegnél végzett EEG vizsgálatot során, a vizsgálat közben a beteg szíve megállt és a beteg meghalt. Az agyi vérellátás végleges leállása előtti és utáni 30 másodpercben a gamma oszcilláció emelkedése volt látható az EEG felvételen. Ezek azok az agyi hullámok, melyek a jelentős kognitív működések idején, a tudatos észlelés („conscious perception”), valamint a visszaemlékezés („memory flashbacks”) idején jelennek meg. Ezeken kívül az alfa, théta, delta és béta hullámok változásait is megfigyelték közvetlenül a szívmegállás előtt és után, mégpedig úgy tűnt, hogy az hullámok összerendezett ritmus szerint váltakoznak, ami arra utalt, hogy itt többről volt szó, mint egyszerűen a neuronok halál előtti állapotáról. Dr. Ajmal Zemmar (University of Louisville, Louisville, Kentucky) és munkatársai a ritmusos oszcilláció láttán arra gondoltak, hogy az agyban koordinált aktivitás zajlik, és nem az agyműködés teljes kikapcsolásáról van szó.

Bár az adatok 2016 óta rendelkezésre állnak, a kutatók nem hozták nyilvánosságra megfigyeléseiket, arra vártak, hogy másoknak is sikerült hasonló észleleteket rögzíteniük, de 5 év keresés után sem találtak hasonló, emberekről szóló tapasztalatokat. Találtak viszont egy 2013-ból származó vizsgálatot haldokló patkányokról, melyben a kísérleti állatok halálát közvetlenül megelőző és követő pillanatokban ugyanolyan alacsony- és magas frekvenciájú hullámokat láttak, mint ebben a humán vizsgálatban.

Dr. George Mashour (University of Michigan, Ann Arbor), aki mindkét vizsgálatban részt vett, A Medscape Medical News-nak elmondta, hogy a mostani eredmények hátborzongatóan megegyeznek a 2013-ban megfigyeltekkel. Bár a jelenlegi megfigyelés egyetlen eseten alapul, de ha a patkányokon végzett – és egyéb - vizsgálatok eredményeivel hasonlítjuk össze a haldokló betegen megfigyelteket, akkor képet kapunk arról, ami az agy halálakor történik. A kutatók rögzíteni tudták a szívmegállás és halál perceiben azt, amit mi szigorúan ellenőrzött állatkísérletekben figyeltünk meg – mondta el Dr. Mashour, aki a Center for Consciousness Science alapító igazgatója a michigani egyetemen.

„Nagyszámú magas frekvenciájú aktivitás jelentkezett és az agy egyes részei között összefüggések látszottak. Ez igazolja, hogy a szigorú körülmények között végzett laboratóriumi kísérleteink során észleltek következnek be az emberi haldoklás folyamata során is.” Tisztázatlan maradt viszont, hogy ezek az agyi aktivitások az irodalomban leírt halál-közeli aktivitásoknak (közöttük az emlékezet életre hívásának („life recall”) felelnek-e meg?

Nem tudjuk, hogy ez a halál pillanataiban bekövetkező magas frekvenciájú aktivitási vihar összefüggésben van-e azzal, ami a halál közeledtével figyelhető meg? Vagy ez csak egy idegi jelenség, ami egy eszméletlen agyban bármikor könnyen előállhat? 

Forrás:

Burton KW. First recording of dying brain shows memory, meditation patterns. Medscape Medical News. February 24, 2022.

Vicente R, Rizzuto M, Sarica C, et al. Enhanced interplay of neuronal coherence and coupling in the dying human brain. Front Aging Neurosci 22, February 2022. https://doi.org/10.3389/fnagi.2022.813531

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.