hirdetés

Amiloid- és tau szint növekedés az Alzheimer-kór megjelenése előtt

Egy új tanulmány ismét megerősíti azt a hipotézist, hogy az amiloid és a tau szintjében bekövetkező változások már évekkel az Alzheimer-kór (AD) klinikai tüneteinek megjelenése előtt kialakulnak.

hirdetés

Az Alzheimer's and Dementia folyóiratban november 18-án megjelent közlemény rávilágított arra, hogy a a preklinikai AD során felgyorsulnak a biomarker-változások, és arra, hogy rávilágítanak az amiloidszintek fontos szerepet játszanak a tau-szintek gyorsuló növekedésében.

Az is nyilvánvalóvá vált, hogy van egy rövid terápiás ablak az AD patogenezisének lassítására, közvetlenül az amiloid felhalmozódás kezdete után, de még azelőtt, hogy az amiloid jelentős hatással lenne a tau felhalmozódására.

Corinne Pettigrew (Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore, Maryland) és munkatársai a cerebrospinális folyadék (CSF) biomarkereinek változásait a korábbi tanulmányoknál hosszabb ideig követték, elsősorban középkorúak és a kiinduláskor normális kognitív állapotú személyek körében. A béta-amiloid (Aβ) 42/Aβ40, a foszforilált tau181 (p-tau181) és a teljes tau (t-tau) változásait vizsgálták a cerebrospinalis folyadékban átlagosan 10,7 éven keresztül (de volt 23 éven át tartó követés is) 278, nagyrészt középkorú, kiinduláskor normális kognícióval rendelkező személyben. Korábbi tanulmányok kognitiv szempontból normálisnak bizonyult középkorúak ilyen időtartamú követésekor nem észlelték a CSF AD biomarker változásait.

A követés során 94 olyan személynél, akiknek kezdetben normális volt a kognitív képessége, enyhe kognitív károsodás (MCI) alakult ki. Megfigyelésük szerint az alacsonyabb kiindulási amiloid szint a tau szintjének nagyobb növekedésével volt összefüggésben (férfiaknál erősebben, mint nőknél), míg a tau felhalmozódás gyorsulása szorosabban kapcsolódott az MCI kialakulásához. Azoknál, akiknél MCI alakult ki, a biomarkerek szintjei nagyobb eltéréseket mutattak és a tau nagyobb mértékben emelkedett az MCI-tünetek megjelenése előtt.

Az APOE4 egyértelmű hatása

Az eredmények azt is kimutatták, hogy az APOE4 hordozókban az amiloid megjelenése fiatalabb életkorban jelenik meg, és az amiloid pozitivitás aránya magasabb, de az amiloid időbeli változásának sebessége nem különbözik az APOE4-et nem hordozókban észlelhetőtől. Az APOE4 genetikai státusz nem volt összefüggésben a CSF béta-amiloid változásaival, ha figyelembe vették azt a tényt, hogy az APOE4 hordozókban nagyobb arányú az amiloid pozitivitás.

Az APOE4 genetikai státusz befolyásolja az amiloid felhalmozódás kezdetének időpontját (az APOE4 hordozókban korábbi életkorban kezdődik a felhalmozódás, mint a nem hordozókban), de nem befolyásolja a CSF béta-amiloid változásának ütemét. Eszerint a kognitív szempontból normális APOE4 hordozókban fiatalabb korukban előrehaladottabb lehet a preklinikai AD stádium, mint azokban, akik nem hordozzák az APOE4-t, ami valószínűleg fontos a klinikai vizsgálatok toborzási stratégiáinak optimalizálása szempontjából.

A tanulmányt a National Institutes of Health finanszírozta.

Forrás:

Corinne Pettigrew et al: Longitudinal CSF Alzheimer's disease biomarker changes from middle age to late adulthood Alzheimers Dement. Published online November 18, 2022. https://doi.org/10.1002/dad2.12374

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.