hirdetés

Anorexia competitiva: a kóros étvágytalanság nozológiai koncepciójának kibővítése

  Főbb tézisek:
  1. Nem mindig beszélhetünk anorexia nervosáról akkor, ha egy leány vagy fiatalasszony önszántából kórosan lesoványodik. Ha a táplálék elutasítását valamilyen versenyhelyzet váltja ki, helyesebb az anorexia competitiva fogalmával élni.
  2. Az új fogalom kiváltja az 1990-es években bevezetett „anorexia athletica” terminust, és segítségével korszerűsíthető a kóros étvágytalanság nozológiai koncepciója.
 Kulcsszavak: KÓROS ÉTVÁGYTALANSÁG, SPORTORVOSLÁS, TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNY

  Az elmúlt évben két anorexiás dél-amerikai modell hunyt el e betegség következtében. A 22 éves montevideói Luisel Ramos, aki az utolsó időkben már csak zöldségeket és diétás italokat fogyasztott, augusztusban veszítette életét hirtelen szívhalál következtében. Az egy évvel fiatalabb brazil Ana Carolina Reston szintén kizárólag nyers koszton élt élete utolsó hónapjaiban, ráadásul az étel legnagyobb részét kihányta. Ő november közepén halt meg, Săo Paulóban, sokszervi elégtelenség következtében. Halálakor testsúlya 40 kg, testtömegindexe 13,5 volt. Hozzájuk hasonlóan lesoványodott Lesley Hornby alias Twiggy is, aki szuperkarcsú modellként az 1960-as évek közepe táján tett szert ismertségre.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
W. A. Golder
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.