hirdetés

Antiepileptikumok bipoláris depresszióban

Bipoláris depresszióban a quetiapin mellé adott antiepilepsziás szerrel jelentősen javíthatő a betegek állapota, és a hatás egy éven túl is fennmarad. 

hirdetés

Egy új klinikai vizsgálat szerint a bipoláris depressziós betegek állapota a quetiapinnal egyidőben adott antikonvulzív lamotrigin hatására jobban javul a quetiapin monoterápiához képest- A kiegészítő folsavkezelés azonban csökkenti a lamotrigin kedvező additív hatását. Az epilepsziában használatos lamotrigint az Egyesült Államokban és Európában is törzskönyvezték olyan bipoláris I betegek relapszusának megelőzésére, akik előzetesen már depresszív epizódokon is átestek.

2015. december 10.-én a Lancet Psychiatry-ban online megjelent tanulmányukban a kutatók abból indultak ki, hogy bipoláris zavarban a depresszív tünetek okozzák a legnagyobb problémát, és igazából hatásos kezelés nem is áll rendelkezésre. CEQUEL-nek rövidített nevű vizsgálatukban arra keresték a választ, hogy az szokásos quetiapin monoterápiához képest a 12 hétig alkalmazott kombinációs quetiapin-lamotrigin kezelés hoz-e valamiféle extra hasznot. A vizsgálat 2 x 2 faktoros felosztása ugyanakkor alkalmat adott arra is, hogy a folsav hatását is fel lehessen mérni. Dr. John Geddes (Department of Psychiatry, University of Oxford, Warneford Hospital, UK) és munkatársai 202 olyan, 16 évnél idősebb, bipoláris I vagy bipoláris II zavarban szenvedő beteget soroltak be a vizsgálatba, akiknél depresszív epizódok miatt újabb kezelések váltak szükségessé.

A betegeket 7-14 napi quetiapin szedés után random módon további kezelésként lamotrigint (25 mg/nap kiindulási dózist fokozatosan emelve 200 mg/nap adagra), vagy  placebót kaptak, további kiegészítésként pedig napi 500 μg folsavat vagy placebót adtak azoknak, akik eddig nem kaptak folsavat, és kontraindikáció sem állt fenn. Három hónap múlva a lamotrigin quetiaponhoz való hozzáadásának előnyei egyértelműen jelentkeztek: a QIDS-SR16 skálán a lamotrigint is kapóknál -1,73 (95%CI -3,57-től 0,11, p=0,066) különbség alakult ki a kiegészítésként placebót kapókhoz képest. A javulás további egy éven keresztül is fennmaradt (átlagos különbség -2,69 (95%CI -4,89-től -0,49, p=0,017), amiből arra következtettek, hogy „a quietiapinhez hozzáadott lamotrigin hatásos és jól tolerálható lehetőség számos bipoláris depresszióban szenvedő beteg számára”.

A folsav viszont nem csökkentette hatásosabban a depresszív tüneteket a placebónál, ráadásul a lamotriginnel statisztikailag jelentős kölcsönhatásba lépett (p=0,028): a lamotriginnek a quietiapinhoz hozzáadott előnyei folsav jelenlétében csökkentek. Három hónapnál a QIDS-SR16 kérdőív szerint a folsav nélküli lamotrigin kezelés -4,14-es volt (95%CI -6,90-1,37, p=0,004), míg a folsavval együttes lamotrigin kezelés csak 0,12 (95%CI -2,58-2,82, p=0,931) értékkel járt. A lamotrigin és a folsav között fellépő (negatív) kölcsönhatás váratlanul érte a kutatókat, ez irányban további vizsgálatot tartanak szükségesnek, ugyanis "bármi legyen is a kölcsönhatás oka, az klinikailag jelentős, mivel sok lamotrigint szedő beteg kap folsavat is, pl. a terhes nők a megváltozott hangulatuk miatt”- „Ráadásul folsavat tartalmaz számos recept nélkül kapható multivitamin termék is, ezért a CEQUEL vizsgálat egyik klinikailag fontos következtetése az, hogy ha a bipoláris zavarban szenvedő betegnek folsavra van szüksége, akkor ne szedjen lamotrigint, és fordítva”. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy fogamzóképes nőknél az USA-ban napi 100-200 μg folsavat javasolnak szedni, és nem tudjuk, hogy ezek a kis adagok befolyásolják-e a lamotrigin hatást.

A közleményhez fűzött megjegyzésben Dr. Gin S. Malhi (Department of Psychiatry and Kolling Institute, University of Sydney, Australia) kifejtette, hogy bár a lamotrigin és a folsav közötti kölcsönhatás természetét nem ismerjük, de a CEQUEL vizsgálat megfigyelései rávilágítanak arra, hogy az étrendkiegészítők befolyásolhatják a hangulati zavarok sikeres kezelését.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News > Psychiatry

2. The Lancet Psychiatry

3. The Lancet Psychiatry

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.