hirdetés

Antivirális szer poszttraumás stressz zavarban

Egy vizsgálat szerint a hepatitis C direkt antivirális gyógyszerei különböző mértékben, de segíthetnek a poszttraumás stressz zavarban.

hirdetés

Az American Journal of Epidemiology-ban megjelent kutatás szerint a két antivirális szer, a glecaprevir és a pibrentasvir kombinációjának (Maviret) alkalmazása mellett javulnak a poszttraumatikus stressz zavar (PTSD) tünetei. A gecaplevir/pibrentasvir (GLE/PIB) kombináció alkalmazásához a PTSD jóval erősebb javulása társult, mint a vizsgálatban használt egyéb antivirális kombinációkhoz, pl. a ledipasvir/sofosbuvir-hoz.

A PTSD az egyik leggyakoribb pszichiátriai zavar, az USA lakosainak 6,4%-ánál élete során valamikor előfordul. Jelenleg a PTSD kezelésére csak két gyógyszert törzskönyvezett az amerikai FDA: a szerotonin visszavétel gátló sertralint (Zoloft) és a paroxetint (Paxil). A PTSD első választású kezelésére a Veterans Affairs (VA) a traumára alapozott pszichoterápiát javasolja, amilyen pl. a hosszantartó expozíció és a kognitív „processing” terápia, bár ezek nem mindenki számára hozzáférhetőek, és nem mindenki reagál a kezelésre. Ezért Dr. Brian Shiner (VA Medical Center, White River Junction, Vermont) és munkatársai a PTSD tünetek enyhítésére szolgáló egyéb kezelési módokat keresték, és a VA kórlapjaiból „bányászták ki” az adatokat. Az eredmények azt igazolták, hogy három hepatitis C ellenes kezelés, a GLE (egy NS3/4A proteáz gátló), a PIB (egy NS5A protein gátló) és a velpatasvir (egy másik NS5A proteáz gátló) alkalmazása során a PTSD tüneteiben a várakozásnál kétszerte több klinikailag jelentős javulás következett be. A sertralin a várakozásokhoz képest csak enyhén több javulással járt.

(A GLE-t és a PIB-et mindig együtt kell felírni (Maviret), míg a velpatasvirt rendszerint az NS5B polimeráz-gátló sofosbuvirral (Epclusa) együtt alkalmazzák. A sofosbuvirt is rendszerint az NS5A protein gátlóval, a ledipasvirral (Harvoni) együtt adják.)

PTSD javulás antivirális kezelés mellett

A vizsgálatban 253, PTSD-ben és hepatitis C-ben is szenvedő VA résztvevő szerepelt. Közülük 54-en GLOE/PIB kezelést, 145-en ledipasvir/sofosbuvir kezelést, 54-en sufosbuvir/velpatasvir kezelést kaptak. A 20 kérdésből álló kérdőív (PTSD Checklist, PCL) alapján 8-12 hétnél összehasonlították a csoportokat. A legnagyobb javulás (a PCL-ben 14,9 pont) a gecaplevir/pibrentasvir (GLE/PIB) csoportban következett be, a legkisebb igazított javulást (a PCL-ben 7,5 pont) a ledipasvir/sofosbuvir csoport résztvevői mutattak (az átlagos különbség 7,34 pont volt, 95%CI 1,05-13,63). A legtöbb 15 pont fölötti javulás a GLE/PIB csoportban volt (43,6%), legkevesebb (26,3%) a ledipasvir/sofosbuvir csoportban. Amennyiben a traumára alapozott pszichoterápiában, vagy az SSRI terápiában részesülőkkel hasonlítjuk össze az eredményeket, látható, hogy a hepatitis C antivirális kezelésekkel összefüggésben javultak jobban a PTSD tünetek.

A kutatók szenzitivitási analízist is végeztek a HCV-ből teljesen meggyógyult betegek (a teljes minta 90%-a) között, melynek feltétele volt, hogy HCV vírus 1 évvel a kezelés befejezése után se legyen kimutatható: az analízisben igazolódott, hogy a PTSD kimenetele a GLE/PIB kezelésben részesülőknél alakul a legkedvezőbben. A szenzitivitási analízis eredményei nem voltak annyira kiugróak, mivel itt csaknem mindenki gyógyult, így csaknem mindenki szerepelt a vizsgálatban, de ez nem befolyásolta a szerzők véleményét arról, hogy off-target hatásról is szó lehet.

Nem ismert, hogy az antivirális szerek miért javítanak a PTSD tünetein. Az antivirális szerek befolyásolhatják a beteg hepatitis C-re adott válaszát, és a PTSD-re adott immunválaszt is. Egyes faktorok megosztottak lehetnek, ez magyarázza az „off-target” hatást. Ugyanakkor a GLE/PIB gyógyszerkombináció drága, és a betegek valószínűleg csak klinikai vizsgálatban férhetnek hozzá a kezeléshez.

Potenciálisan ígéretes kezelés

Dr. Elspeth Cameron Ritchie (Medstar Washington Hospital Center, Washington, DC) úgy kommentálta az eredményeket, hogy  GLE/PIB kezelés nagyon ígéretes PTSD kezelésére, ami azért is fontos, mert a mostani PTSD kezelési módszerek elavultak. Az SSRI-knek mellékhatásaik vannak, pl. a szexuális működési zavar. A kognitív viselkedési terápia valóban hatásos, de megbélyegzi az embereket, és a vizsgálatok szerint a betegek kétharmada abba is hagyja. Talán hatásosak az olyan PTSD kezelések, mint az „önértékelés”, vagy „önszabályozás” technikák, pl. a gyakorlás, a meditáció, a jóga, az állatokkal való elfoglaltság.

Fájlalta, hogy a vizsgálatban résztvevők létszáma viszonylag kicsi, ezen belül két csoport csak 54 résztvevőt tartalmazott. Bár a GLE/PIB kombinációt tovább vizsgálják, de az ára, a hozzáférhetősége, a mellékhatásai további megfontolásokat igényelnek. Hangsúlyozta, hogy nem feltétlenül baj, ha nem értjük a PTSD-ben használt kombinációk hatásmechanizmusát, mert több ilyen eset is van a pszichiátriában, pl. az elektokonvulzív kezelés, vagy a lítium. Amikor először észlelték, hogy a lítium hatásos bipoláris zavarban, fogalmunk sem volt arról, hogy miért.

Forrás:

Andreson P. Hepatitis C meds linked to improved PTSD symptoms. Medscape Medical News, September 02, 2022.

Shiner B, Huybrechts K, Jiang Gui, et al. Comparative effectiveness of direct-acting antivirals for posttraumatic stress disorde in veterans affair patients with hepatitis C virus infection. Am J Epidemiol 2022; 191(9):1614-1625.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.