hirdetés

Átnevezhetjük-e a sclerosis multiplexet demenciának?

A stigmatizáció elkerülése a beteg pontos informálása mellett

A sclerosis multiplex a leggyakoribb, nem traumás rokkantságot okozó betegség fiatal felnőttkorban, a várható élettartamot azonban csak mintegy 8 évvel csökkenti a betegség. Mindezek következtében szociális és gazdasági hatása is igen jelentős. A korán megkezdett kezelés segíthet a hosszú távon rokkantsággal és rossz prognózissal járó irreverzibilis agyi károsodás megelőzésében. Az erről szóló bizonyítékok ellenére sok országban korlátozzák az immunmoduláló kezelések elérhetőségét, illetve a hatékonyabb készítmények csak másod- ill. harmadik vonalbeli kezelésként adhatók. A szerző mindezek hatására a közösségi médiát használva egy kampányba kezdett, hogy a sclerosis multiplexet a demencia egy megelőzhető formájaként határozza meg. A cél, hogy a hatékonyabb kezelések könnyebben hozzáférhetők legyenek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.