hirdetés

Autizmus és kardiometabolikus problémák

Egy új közlemény szerint az autizmus spektrumzavarral élőkben gyakoribbak a szív- és érrendszer megbetegedései és a metabolikus problémák.

hirdetés

A JAMA Pediatrics folyóiratban megjelent új tanulmány szerint az autizmus spektumzavar mellett gyakoribb a cukorbetegség, a magas koleszterinszint és a szívbetegség, mint a nem autista populációban. Azt is megállapították, hogy az autista gyermekeknél különösen nagy a valószínűsége a cukorbetegség kialakulásának a neurotipikus társaikhoz képest, és nagyobb a magas vérnyomás kockázata is.

Bár az autizmus, valamint az elhízás és a gyomor-bélrendszeri betegségek kockázata közötti kapcsolat jól ismert és masszív tényekkel alátámasztott, a cikk szerzői új eredményeik birtokában arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a spektrumon lévő betegek kardiometabolikus egészségre – és különösen a gyermekekére – a klinikusoknak fokozott figyelmet kell fordítaniuk. A viselkedészavarokra felírt atípusos antipszichotikum, a risperidon pedig növelheti a koleszterinszintet, de használatát nem csak ezért tanácsos kerülni. Az ilyen betegek problémáinak kezelésekor mindenképp nem gyógyszeres eszközöket javasolt választani.

Elemzésükben a szerzők 34 korábban publikált tanulmány eredményeit gyűjtötték össze, amelyek több mint 276.000 autista és közel 8 millió autizmussal nem küzdő ember orvosi feljegyzéseit tartalmazták. A vizsgálatban résztvevők átlagos életkora 31 év volt, és 47%-uk nő volt. Egyes tanulmányokban sokféle korosztály szerepelt, ami lehetővé tette a kutatók számára, hogy különbséget tegyenek gyermekek és felnőttek között.

A tanulmány szerint az autizmussal élőknél 64%-kal nagyobb volt az 1-es típusú cukorbetegség, 146%-kal nagyobb a 2-es típusú cukorbetegség és 46%-kal nagyobb a szívbetegség kialakulásának valószínűsége. Az autista gyerekeknél majdnem kétszer gyakoribb volt a cukorbetegség (184%) és magas vérnyomás (154%) előfordulása, mint a neurotipikus gyermekekben.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy tanulmányukban összefüggéseket találtak, amik nem jelentenek ok-okozati kapcsolatokat, és a vizsgálatok nem tartalmaztak részletes adatokat arról, hogy a betegknek milyen gyógyszereket írtak fel. Bár jó lenne felderíteni, hogy az autizmus miért kapcsolódik a kardiometabolikus kockázat növekedéséhez, hisz ennek birtokában könnyebb lenne a megfelelő prevenció és kezelés, de az okok valószínűleg sokfélék, és biztosan szerepet játszanak a betegek által szedett gyógyszerek, valamint genetikai tényezők.  

A tanulmányt kísérő szerkesztőségi közlemény szerint a spektrumon lévők élettartama átlagosan akár 30 évvel is rövidebb lehet, mint azoké, akik nem autizmussal élnek, részben az új kutatás során feltárt egészségügyi problémák miatt. Azt is kiemelte, hogy a spektrumon lévők nagyobb valószínűséggel kísérelnek meg öngyilkosságot. Dr. Elizabeth M. Weir, a Cambridge-i Egyetem Autizmuskutató Központjának munkatársa (Cambridge, Egyesült Királyság), a szerkesztőségi hozzászólás szerzője hangsúlyozta, hogy a jelenlegi egészségügyi ellátási modellek általában nem veszik figyelembe a spektrumon élők speciális szükségleteit.

Bár a családok számára igen megterhelő az autista gyermekek gondozása és nevelése, mindenképp fel kell hívni a szülők figyelmét az autista gyermekek potenciális hosszú távú szív- és érrendszeri kockázataira.

Forrás:

Dhanasekara CS, Ancona D, Cortes L, et al. Association Between Autism Spectrum Disorders and Cardiometabolic Diseases: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Pediatr. Published online January 30, 2023. doi:10.1001/jamapediatrics.2022.5629

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.