hirdetés

Automatikus inzulinadagolás

Az 1-es típusú diabéteszben szenvedőknek akár 3 hónapos szabadságot biztosít egy új típusú inzulinadagoló rendszer.

hirdetés

A European Association for the Study of Diabetes (EASD) 2015 szeptemberi konferenciáján Stockholmban Dr. Lalantha Leelarathna diabetológus (Central Manchester University Hospitals NHS Foundation Trust, UK) adta elő a closed loop (zárt hurok) inzulinadagoló rendszer, másképpen „mesterséges béta-sejt” használatával kapott legújabb eredményeket: a vércukorszint szabályozása pontosabb lett és csökken a hipoglikémiák aránya. Ugyanebben az időben a New England Journal of Medicine publikálta is a tanulmányt (Thabit).

Az adatok két 12 hetes, multicentrikus, randomizált, kontrollált vizsgálatból származnak: az egyikben 33 felnőtt folyamatosan viselték a készüléket, a másikban 25 gyermek és serdülő vett részt, akik csak éjszaka viselték a készüléket. A vizsgálatok a „mesterséges hasnyálmirigy” kutatás számos kérdésében elsőnek mondhatók: ez a vizsgálat az eddigi leghosszabb, elsőként viselték a készüléket a betegek minden ellenőrzés nélkül (és bármilyen geográfiai környezetben), nem ellenőrizték távolból sem a vércukorértéküket, korlátlanul táplálkozhattak és végezhettek fizikai munkát. A „bionikus hasnyálmiriggyel” ellentétben – mely inzulint és glukagont egyaránt tartalmaz – ebben a „mesterséges béta-sejt” rendszerben egyedül inzulin van olyan inzulinpumpával és érzékelőkkel, melyek az európai kereskedelemben egyaránt kaphatók (Sooil és Abbott).

Mindkét vizsgálat azonos, egyénileg adaptálható algoritmusokat használt: az algoritmus 12 percenként számolt, és drót nélkül értesítette az infúziós pumpát. Felnőtteknél hibrid zárt hurkot használtak, a résztvevők felbecsülték saját szénhidrát fogyasztásukat és a standard bolus kalkulátor segítségével adagolták az étkezés előtt az inzulint. Dr. Thabit szerint a fejlesztés alatt álló mesterséges hasnyálmirigy rendszerek megkívánják a használótól többek között a szénhidrát számítást, de a zárt hurok rendszer kompenzálja a hibát, ha a beteg esetleg rosszul számolt. A felnőttek kiindulási HbA1c szintje 7.5% és 10% között volt, a 6-16 éves gyermekeké 10% alatt volt. Mindkét vizsgálatban ugyanazok a résztvevők zárt hurok és érzékelővel ellátott pumpakezelésben részesültek 12 hétig, egy kimosási (washout) periódus közbeiktatásával. Elsődleges végpont időarányosan a felnőtteknél 70-180 mg/dl (3,88 mmol/l - 10,00 mmol/l) vércukorszint, gyermekeknél és serdülőknél a 70-145 mg/dl (3,88 mmol/l – 8,05 mmol/l) vércukorszint volt. (Utóbbiaknál alacsonyabb a felső érték, mert a posztprandiális értéket nem számolták).

Felnőtteknél statisztikailag szignifikánsan, 11%-kal emelkedett azon zárt hurok rendszert használók száma, akiknél ez az elvárt végpont teljesült (68% vs 57% az inzulin-pumpát használók esetén, p<0,001), a gyermekeknél ez kb. 25%-kal emelkedett (60% vs 34% az előbbi sorrendben, p<0,001). Zárt hurok használata esetén az átlagos vércukorszint 157 mg/dl (8,72 mmol/l) a kontroll személyek 168 mg/dl-jéhez (9,33 mmol/l) képest (p<0,001). A gyermekek-serdülők körében pedig 146 mg/dl (8,11 mmol/l) volt a 176 mg/dl (9,77 mmol/l) helyett (p<0,001). A hosszú időtartamú mesterséges pancreas vizsgálatokhoz szükséges HbA1c értékek szignifikánsan csökkentek a zárt hurok használata esetén felnőtteknél 7,6%-ról 7,3%-ra, és a kontroll időszakban változatlanul maradtak (p=0,002), míg gyermekek esetén az érték 7,8%-ról 7,6%-ra csökkent, ami nem szignifikáns (p=0,17). Mesterséges pancreas esetén – felnőtteknél szignifikánsan, gyermekeknél nem szignifikánsan - jóval kevesebb volt az 50 mg/ml (2,77 mmol/l) alatti cukorértéken eltöltött idő a kontrollokhoz képest. Összesen 3 súlyos hipoglikémiát láttak, de éppen akkor, amikor a zárt hurok rendszer nem működött.

Dr Thabit szerint az eljárás glukagon nélkül is működtethető, és mivel jóval egyszerűbb a bionikus pancreasnál (amihez kétkamrás készülék szükséges), az egyetlen hormont tartalmazó rendszer hamarosan meg fog jelenni a piacon. A pumpa és a folyamatos vércukorszint monitor (CGM, continous glucose monitor) már hozzáférhető Európában.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News > Conference News

2. The New England Journal of Medicine

3. The Lancet Diabetes & Endocrinology 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.