hirdetés

Az 55 éves kor előtt végzett prosztataszűrés értéke behatárolt

Az 55 évesnél fiatalabbak esetében a PSA-szint meghatározásával végzett prosztatarákszűrés nem előnyösebb, mint az 55 éves kor után megkezdett szűrés, tehát nem célszerű a tömeges szűrés időpontjának előbbre hozatala.

hirdetés

A prosztatarák prosztataspecifikus antigén (PA) alapján történő szűrése ellentmondásos. PSA-szűréssel minden 98 szűrt férfira számítva körülbelül 1-gyel csökkenthető a prosztatarák okozta halálesetek száma, de ez még mindig azt jelenti, hogy a szűréssel megelőzhető minden egyes halálesetre 3-4 prosztatarákos halálozás jut. Ezen túlmenően a PSA-szűrés jelentős túldiagnosztizáláshoz vezethet: minden 100 szűrt férfira körülbelül 5 felesleges prosztatarák-diagnózis jut. Ezek a betegek aztán szükségtelen kezeléseken esnek át, melyek nemegyszer súlyos következményekkel – például vizelettartási zavarokkal és/vagy impotenciával – járnak.

Egészen mostanáig szürke zónának számított az ártalmak és előnyök közötti egyensúly; a legjelentősebb urológiai irányelvek többsége úgy fogalmaz, hogy a szűrést nem kell aktívam felajánlani (mint ahogyan például a mammográfiánál történik), ehelyett minden egyes férfi esetében egyedileg kell dönteni a szűrővizsgálat lehetőségéről. Az új analízis azt jelzi, hogy a szűrés 55 éves kor előtt még akkor sem bír jelentős járulékos hatással, ha az érintettek szabadon dönthetnek a szűrés elfogadásáról vagy elutasításáról.

Az urológiai tumorokkal foglalkozó 7. európai multidiszciplináris kongresszuson Barcelonában ismertetett új adatok a rotterdami Erasmus Egyetem kutatásából származnak, melyben a European Randomized study of Screening for Prostate Cancer (ERSPC) rotterdami ágából 6822 férfi kimenetelét elemezték. A szűrés 1993 és 1997 között kezdődött, amikor a résztvevők életkora 55 és 59 év közé esett, majd 75 éves koruk eléréséig követték őket nyomon. A vizsgálat kezdetekor elvégzett első szűrés 189 esetben derített fényt prosztatarákra. A vizsgálat lezárásának idejére a 189 beteg közül 40-en vagy meghaltak prosztatarák következtében, vagy metasztázisok alakultak ki náluk (19 fő), illetve mutatkoztak prosztatarákra utaló biokémiai jelek (21 fő). Mindent egybevetve, ez a 40 férfi alkotta a betegek azon csoportját, aki számára előnyös a korai szűrés. A fennmaradó 80-90 százalék nem profitál a korai szűrésből, mivel esetükben vagy már megvalósult a haszon az 55 éves korban kezdett szűréssel, vagy esetükben egyáltalán nem mutatkozik a szűrővizsgálatnak előnye. E csoport számára az pusztán korábbi életkorban megkezdett szűrés semmilyen különbséget nem eredményez. A szűrés valójában jó eséllyel fokozza is a lehetséges ártalmakat, amilyenek többek között a terápia mellékhatásai (stressz, inkontinencia, impotencia stb.).

Nem dönthető el egyszerű igennel vagy nemmel, hogy az adott személy számára előnyös-e a szűrés, mivel ez függ attól is, mekkora súllyal értékelünk más tényezőket, melyek jelentős része ráadásul nagy egyéni variabilitást mutathat. Ám a mostani kutatás azt jelzi számunkra, hogy az a stratégia, hogy egyszerűen a szűrés megkezdésének korábbra hozását javasoljuk 55 éves kor előttre, nem optimális mód a szűrés kockázat/haszon arányának javítására. A férfiak többsége szempontjából a szűrés javításának egyetlen módja magának a szűrővizsgálati protokollnak a módosítása, ami jelentheti többek között a PSA-szűrés intervallumának megváltoztatását vagy esetleg más módszer alkalmazását a prosztatarák felderítésére.

„Jelentős kutatásról beszélhetünk, a mostani adatok azonban nem bizonyítják azt, hogy minden esetben előbbre kell hoznunk a PSA-szűrés időpontját. Meg lehet fontolni az 55 éves kor előtti szűrést például egy olyan személynél, akinek édesapja vagy valamelyik más első fokú rokona metasztatikus prosztatarákban hunyt el – kommentálja az eredményeket Hein Van Poppel professzor, az Európai Urológus Társaság főtitkára. − Az először 40 éves korban végzett PSA-szűrés, melyet 45 és 50 éves korban újabb követ, segíthet a különösen agresszív rákok kimutatásában, melyek inkább az ötvenes éveik elején járó férfiaknál fordulnak elő, és igen alacsony szérum-PSA-szinttel járnak, ugyanakkor nagy a gyengén differenciált tumorok előfordulásának kockázata. A PSA-szint 40 és 50 éves kor között észlelhető megváltozása felveti a fatális kimenetelt ígérő prosztatarákok gyanúját.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.