hirdetés

Az Adjuvant Bevacizumab Study on Colon Cancer vizsgálat tanulságai: hogyan tovább?

A molekuláris célpontokra ható szerek javították az áttétescolorectalis carcinoma (CRC, colorectal cancer) és máselőrehaladott rosszindulatú daganatok prognózisát. TöbbIII. fázisú vizsgálat alapján engedélyezték áttétes CRCkezelésére a bevacizumab fluoropirimidin-, oxaliplatin-,vagy irinotecan-alapú kemoterápiás protokollokkal valókombinációját. Ezért felvetődött, hogy a bevacizumab adásávaljavítani lehet azoknál a nagy kockázatú II. stádiumú,illetve a III. stádiumú vastagbélrákos betegeknél is a kórjóslatot,akik a szokásos infúziós fluorouracil, leucovorin ésoxaliplatin (FOLFOX) kombinációs kemoterápiában részesülnek.Ez az elgondolás volt a National Surgical AdjuvantBreast and Bowel Project (NSABP) C-08 jelű vizsgálatánakalapja. Ennek során bevacizumab és módosított FOLFOX6protokoll kombinációját alkalmazták 6 hónapon át, majda kezelést további 6 hónapon keresztül bevacizumabmonoterápiávalfolytatták. A reményekkel szemben azonbana Journal of Clinical Oncology jelen számában Allegraés munkatársai1 arról számoltak be, hogy a NSABP C-08vizsgálat kapcsán az elsődleges végpontnak tekintett 3éves betegségmentes túlélés (DFS, disease-free survival)meghosszabbodásában nem észleltek javulást. Mégis, bár avizsgálat során az elsődleges végpont esetében nem mutattakki kedvező hatást, a bevacizumab a 15. hónapban elvégzettanalízis időpontjáig növelte a DFS-t (kockázati arány[HR, hazard ratio], 0,61; p < 0,0001). E kezdeti kedvezőhatás azonban később, az utánkövetés 3. évére eltűnt (HR,0,89; p = 0,15). Egy közel 3500 beteg bevonásával végzettmásodik vizsgálatot – a Roche cég támogatásával végzettAdjuvant FOLFOX4 Versus Bevacizumab and FOLFOX4Versus Bevacizumab, Oxaliplatin, and Capecitabin inPatients With High-Risk Stage II or Stage III Colon Cancer(AVANT) vizsgálatot – úgy terveztek meg, hogy alkalmaslegyen egy hasonló kérdés értékelésére. Bár erről a vizsgálatróla végső eredmények várhatóan csak 2011-ben fognakrendelkezésre állni, a Roche cég a közelmúltban arról számoltbe, hogy a DFS akkor sem javul, ha a bevacizumabotFOLFOX protokollal 12 hónapon át, vagy a capecitabin ésoxaliplatin (XELOX) protokollal 6 hónapon át kombinálvaadják nagy kockázatú II. stádiumú, illetve III. stádiumúvastagbélrákban szenvedő betegeknek. Az NSABP C-08eredményektől eltérően ráadásul az AVANT vizsgálat előzeteseredményei számszerűleg a csak önmagában alkalmazottkemoterápia (kontrollcsoport) előnyösebb voltátigazolták.2 Ez összességében arra utal, hogy az adjuvánsbevacizumab-kezelés nem növeli a DFS-t, a vastagbélrákreszekcióját követően nem javítja a gyógyulási arányt, ésnem lehet vele hatékonyan eradikálni az okkult áttéteketsem. E negatív klinikai adatok nem sok jót sejtetnek.Ráadásul kétségeket ébresztenek azzal kapcsolatban is,hogy indokolt-e az adjuváns bevacizumab-kezelés egyébráktípusokban is (www.clinicaltrials.gov). Hogyan magyarázhatjukezeket az eredményeket?

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Eric Van Cutsem, Diether Lambrechts, Hans Prenen, Rakesh K. Jain,Peter Carmeliet
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.