hirdetés

Az akut és krónikus gyulladásos neuropathiák diagnosztikája

A leggyakoribb akut polyneuropathia a Guillain–Barré-szindróma (GBS), melynek éves incidenciája 1-2 eset/100000 fő.6 Európában és Észak-Amerikában 85–90%-ban a klasszikus, akut, túlnyomórészt motoros polyradiculo-neuropathia formájában jelentkezik, más térségekben viszont gyakoribbak az egyéb kórformák. A betegek közül sokan a közkórházak betegfelvételi osztályán jelentkeznek, mivel a kezdeti tünetek nem specifikusak: disztális paraesthesiák, érzészavarok formájában jelentkeznek. A jellegzetes, disztálisan kifejezettebb, felszálló paresisek csak néhány nappal később alakulnak ki, a specifikus diagnózist ekkor lehet felállítani.

A krónikus inflammatorikus demyelinisatiós polyneuropathiát (CIDP) a betegség lefolyásának dinamikája és a klinikai deficittünetek jellegzetes kialakulása különbözteti meg a GBS-től. A CIDP becsült prevalenciája 1-2 eset/100000 fő.20 Az utóbbi években elsősorban a GBS immunológiai patomechanizmusának tisztázásában, de a CIDP patomechanizmusáéban is jelentős előrelépés történt.14 Definiálták továbbá a kórképpel rokon betegségcsoportok diagnosztikus kritériumait, és publikálták számos, a terápiára vonatkozó vizsgálat eredményeit. A továbbiakban és az ezt követő közleményben ezekről is szeretnénk áttekintést nyújtani.

Patogenezis

A GBS eseteinek 60%-ában a kórkép kialakulását megelőző hetekben infekció zajlik – 50%-ban felső légúti hurut, 20%-ban gasztrointesztinális fertőzés.6 Elsősorban a Campylobacter jejuni, a cytomegalovirus, az Epstein–Barr-vírus és a Mycoplasma pneumoniae esetében mutattak ki összefüggést a később kialakuló GBS-sel. Esetenként egyéb provokáló tényezők – például előzetes műtét, tumoros betegség, terhesség, szülés, védőoltás22 – lehetséges szerepe is felmerült. Az influenza védőoltás kapcsán fellépő GBS kockázatát 1/egymillióra becsülik.6 A GBS-sel ellentétben CIDP-ben nem mutatható ki határozott összefüggés korábbi fertőzésekkel, specifikus kórokozókkal.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
H. Köller - B. C. Kieseier - S. Jander - H.-P. Hartung
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.