hirdetés

Az allergia szubkután és szublinguális kezelése

Az amerikai allergológusok többsége ma már nyelv alatti tablettákat ír fel injekciók helyett, ami jó megoldás, ha a beteg csak egy allergénre érzékeny.

hirdetés

A több mint egy évszázada bevezetett allergia-elleni injekciók egyszerre többféle allergia ellen hatnak. Az azóta forgalomba került tabletta formájú sublinguális immunterápia (SLIT) kényelmesebb megoldás ugyan, de csak egy allergén ellen hatásos. Az utóbbi 20 évben számos közlemény jelent meg a SLIT-ekről, melyek hatásosak a poratka, a fű, a parlagfű, a macska-szőr, néhány pollen által okozott allergiás rhinitisben és asthmában és jól enyhítik a szénanátha szezonban kialakuló vörös, viszkető szemtüneteket is. Gyermekek enyhe ekcémájában is hatásosnak bizonyulnak. Az Annals of Allergy, Asthma & Immunology-ban online megjelent tanulmány szerzői azt vizsgálták, hogy az utóbbi években mennyire terjedt el a sublinguális immunterápia (SLIT) az amerikai és a nemzetközi gyakorlatban, mennyire használják a US Food and Drug Administration (FDA) által elismert néhány SLIT-t.

Az American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI) immunterápiás és diagnosztikai bizottsága által végett felmérés során elektronikus kérdőíveket küldtek az Egyesült Államokban és néhány más országban tevékenykedő allergológusnak, arra keresve a választ, hogy miképpen alakult az allergiológiai gyakorlat az előző 2007 és 2011 közötti felmérés óta. A válaszadók 87,9%-a (268 allergológus) az Egyesült Államokban dolgozik.

A 268 amerikai válaszoló közül jelenleg 197 (73,5%) használja a SLIT-kat a 2007-ben megkérdezett 5,9%-hoz (45/766) és a 2011-es 11,4%-hoz (59/519) képest, azaz igen jelentősen növekedett a tabletta formájú szereket alkalmazók száma (P<0,001). Az USA 188 allergológusa közük 129-en (68,6%) egyedül az FDA által törzskönyvezett SLIT tablettákat használják, 44 allergológus (23,4%) pedig mind az FDA által törzskönyvezett SLIT tablettákat, mind az FDA által szubkután immunterápiára javasolt injekció hatóanyagait szublinguális csepp formájában tartalmazó szert, és 15 allergológus (8,0%) pedig kizárólag a szublinguális cseppeket használja a mindennapi gyakorlatban. A 268 amerikai válaszoló közül 197 (73,5%) mondja azt, hogy a SPLIT tabletták használatának legnagyobb akadálya, hogy csak egyetlen allergén ellen hatásosak.

Az orvosok az első SLIT tablettát a rendelőben adják a betegnek, majd rendszerint receptet írnak fel a szer otthoni használatához. A szakemberek 3% hívja vissza a beteget a második adagért, 4% a harmadik, és 2%-a rendeli vissza paciensét a negyedik vagy további adagért. A szubkután injekcióért azonban a betegnek minden esetben vissza kell mennie a rendelőbe.

A tablettás kezelés használó allergológusok 11%-a válaszolta azt, hogy széles körűen tisztában van a kezeléssel, 38% pedig inkább gyakorlatlanságról számolt be. A legtöbb orvos az amerikai FDA által törzskönyvezett tablettákat használja, de egyesek más kiszereléseket használnak „off label” módon.

Dr. William Reisacher (Weill Cornell Medical College and New York Presbiterian Hospital in New York City) szerint „a tanulmány igazolja, hogy egyre szaporodik az érdeklődés az olyan gyógyszerek szájüregi alkalmazása iránt, amelyek azelőtt csak antiallergiás injekció formájában voltak elérhetőek. Az allergia elleni injekciókban a bőr alá juttatjuk be az allergén fehérjét, az allergia-tabletták esetén ezeket a fehérje hatóanyagok a szájnyálkahártya felületéről lassan felszívódva exponálják az immunrendszert. Mindkét eljárás hasznosnak tekinthető a különféle allergiás reakciók kezelésére”.

A SLIT-ek használatának legnagyobb akadálya, hogy csak egyetlen allergén ellen hatnak. A betegek többségénél azonban multiplex allergia áll fenn, számukra az allergia elleni oltás javasolt.

 

Forrás:

1. Reuters Health Information

2. Annals of Allergy, Asthma and Immunology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.