hirdetés

Az alsó végtag terápiarezisztens sebei

  Főbb tézisek:
  1. A krónikus (várhatóan 3 hónap alatt nem gyógyuló) sebek állapota hirtelen rosszabbodhat: fertőzés és necrosis alakulhat ki. A phlegmonét különösen kritikus állapotnak kell tekintenünk: kivizsgálásával és kezelésével nem késlekedhetünk.
 2. Az egyszerű neurológiai vizsgálat mellett fontos az erek vizsgálata (színkódolt duplex ultrahangvizsgálat, Doppler-ultrahangvizsgálat, digitális szubtrakciós angiográfia). Az álló helyzetben készített hagyományos röntgenfelvétel minden esetben javallott.
 3. A debridement végezhető sebészi beavatkozással, enzimes vagy biológiai módszerrel. Szigorúan kerülnünk kell a krónikus ischaemiás sebek statikus nyomásterhelését. A vénás fekély kivétel ez alól.
 4. A kötszert egyénileg választjuk ki, a sebgyógyulás stádiuma, a váladék mennyisége, az esetleges fertőzés jelei és a költséghatékonyság szempontjai alapján. A környező szövetek gyulladásos reakciójával kísért fertőzött sebeket fertőtlenítenünk kell. Helyileg ne alkalmazzunk antibiotikumot.
 5. Az ulcus cruris venosum kompressziós kezelés mellett az esetek 70%-ában 3 hónapon belül gyógyul. Az artériás keringési zavar behatárolja a kompressziós terápia alkalmazási területét. A kompreszsziós terápia abszolút ellenjavallata a nem rekonstruálható perifériás artériás obliteratív érbetegség.
 6. Késlekedés nélkül indikáljuk a revaszkularizálást, ha artériás keringési zavar talaján nem gyógyuló lábsérülés alakult ki, vagy ha amputáció válhat szükségessé. Revaszkularizálás után jó a sebgyógyulás prognózisa, de a kritikus végtag-ischaemia csökkenti a várható élettartamot.
 7. A sebfertőzést a klinikai kép alapján ismerjük fel, és széles spektrumú antibiotikummal, intravénásan kezeljük. A terápiás ajánlások a láb állapotának súlyosságához igazodnak (Wagner– Armstrong-klasszifikáció).
 8. Diabetesben a megelőzésnek kiemelkedő jelentősége van. Rendszeresen ellenőriznünk kell a láb állapotát.
  Kulcsszavak: SEBELLÁTÁS, KRITIKUS ISCHAEMIA, NEUROPATHIÁS ULCUS, ULCUS DECUBITALE

  Konkrét eset – 1

 A 64 éves beteg 10 éve bajlódott a bal bokájának belső oldalán elhelyezkedő, időnként fájdalmas és bűzlő sebével. Ezalatt a sebet külsőleg használatos szerekkel és rugalmas pólyával, később próbaképpen szivacsos és hidrokolloid kötszerrel kezelték. A beteg többször is volt bőrgyógyásznál, felesége naponta cserélte a kötést. Említésre méltó korábbi betegség vagy allergia nem szerepelt a kórelőzményben, de a beteg dohányzott (20 évig napi 1 csomag cigarettát szívott).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
R. Brandl, H. Stiegler
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.