hirdetés

Az amerikai középiskolások megfontoltabbak

Az USA középiskolás diákjai körében egyre kevesebben és egyre később kezdenek nemi kapcsolatot.

hirdetés

A Morbidity and Mortality Weekly Report 2018. január 4.-én megjelent tanulmánya szerint az Egyesült Államok középiskolás diákjai körében kitolódni látszik a szexuális élet kezdete, ami örvendetesnek mondható, hisz a korábban kezdett nemi élet esetén gyakoribb a partnerek váltogatása, a promiszkuitás, az óvszerhasználat hanyagolása, a nemi úton terjedő betegségek, illetve nem kívánt terhesség. A legtöbb fiatal középiskolás korában kezd nemi életet élni, és az afro-amerikaiak esetén ez még inkább így van. Az életkor előrehaladtával a nemi kapcsolatot létesítők aránya természetesen emelkedik: 1995 és 2005 között az amerikai középiskolások saját beszámolója alapján 53,1%-ról 46,8%-ra csökkent a középiskolai tanulmányok idején szexuális kapcsolatot létesítők aránya bár ez a különbség nem volt szignifikáns.

Régebben a középiskolások 46,8%-ának volt nemi kapcsolata, a mostani felmérés szerint ez a szám 41,2%-ra esett vissza az összes középiskolás tekintetében.

Kathleen A. Ethier és munkatársai (CDC, Centers of Disease Control and Prevention) nemzeti ifjúsági viselkedési kockázatok felmérése (Youth Risk Behavior Survey) alapján analizálták a tinédzserek viselkedését. A kérdőíves felmérés során a diákoknak névtelenül és önkéntes módon kellett válaszolniuk többek között arra a kérdésre, hogy „közösültél-e valaha, és ha igen, először hány éves korodban?". A nemi kapcsolatok prevalenciája szignifikáns változást mutatott (P=0,0069). A csökkenés leginkább a kilencedik és tizedik osztályosok ritkább nemi kapcsolatainak tulajdonítható: a 9. osztályban 34,3%-ról 24,1%-ra, a 10. osztályban 42,8%-ról 35,7%-ra csökkent a szexuáliskapcsolatok aránya, mindkét korcsoportban statisztikailag szignifikánsan (előbbi P<0,00001, utóbbi P=0,0449). A 11. és 12. osztályosok által kezdett szexuális kapcsolatok száma is csökkent, de nem szignifikánsan.

A fehér diákok körében mérhető csökkenés nem volt szignifikáns (43,0%-ról 39,9%, P=0,3711), de szignifikáns csökkenés volt mérhető az afro-amerikai (67,6%-ról 48,5%-ra csökkent, P<0,00001) és a „hispán” származású diákok által létesített nemi kapcsolatok arányában (51,0%-ról 42,5%-ra csökkent, azaz P=0,0003).

A fiúk esetén 47,9%-ról 43,2%-ra (P=0,0069), míg a lányok körében 45,7%-ról 39,2%-ra esett vissza a nemi kapcsolatok aránya (P=0,176).

Az USA 29 államában végzett felmérés során csaknem minden államban azonos eredményeket kaptak, kivéve Észak-Dakotát és Wyomingot, ahol a nemi kapcsolatok aránya nem csökkent szignifikánsan. Az örvendetes tendencia okai számosak: a technológia fejlődése, a média -, az oktatás -, a nevelés szerepe, a HIV-vírus elleni közdelem és propaganda, a nemi úton terjedő betegségektől és a nem kívánt terhességtől való félelem mind számottevő szerepet játszanak benne. A tanulmány bizonyos korlátaira maguk a szerzők is felhívják a figyelmet: egyrészt a kapott adatok kizárólag a középiskolásokra vonatkoznak, a többi fiatalra nem, másrészt kérdés, hogy a diákok őszintén, a valóságnak megfelelően válaszoltak-e?

 

Forrás:

1. Medscape News

2. Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR)  

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.