hirdetés

Az amerikaiak többsége is támogatja a gyermekkori védőoltásokat

A Pew Research Center legutóbbi vizsgálata szerint az amerikai lakosság nagyobb része továbbra is pozitív és szükséges dologként tekint a vakcinákra.

hirdetés

Sajnos manapság egyre több kétes értékű, sőt egyenesen hamis hír lát napvilágot a gyermekkori védőoltások témájában, amelyek sokakat elbizonytalanítanak az oltások biztonságossága és szükségessége felől. Az ezzel kapcsolatos hezitálás világjelenség,  az Egészségügyi Világszervezet (WHO, World Health Organization) adatai szerint ugyanúgy felbukkan az Egyesült Államokban, mint többek között Európában, Indiában, Japánban, Nigériában és Pakisztánban is.

Az Egyesült Államokban megjelent egyes beszámolók szerint a vakcinákkal kapcsolatos ingatag viselkedés fokozza olyan járványok előfordulásának kockázatát, melyek különben a vakcinákkal megelőzhetőek lehetnének. A 2014 decemberében kitört kaliforniai kanyarójárványt követően például a hatóságok olyan törvényt hoztak, mely az állami és magániskolába járó, illetve a gyermekvédelmi intézményeket látogató gyermekek számára kötelezővé teszi a védőoltást. Az 50 állam közül csak két államban Mississippiben és Nyugat-Virginiában nem engedélyezett a védőoltások nem orvosi – hanem például személyes vagy vallási − okból történő megtagadása és elmulasztása.

Az ellentmondások dacára a Pew Research Center legutóbbi felmérése kutatása azt mutatta,  hogy az Egyesült Államok lakosságának többsége valójában támogatja a védőoltásokat. A Cary Funk által vezetett vizsgálat azt is részletesen elemezte, hogy mely demográfiai csoportokban él leginkább ellenérzés a vakcinákkal szemben.

A felmérés keretében összesen 1549 felnőtt személyt kérdeztek meg mind az 50 amerikai államból. A megkérdezettek többsége egyetértett azzal, hogy az állami iskolákba járó gyermekek számára legyen kötelező a kanyaróval, mumpsszal és rubeolával szembeni védőoltás (MMR vakcina). A válaszadók 82 százaléka mondja azt, hogy pártolja ezt az előírást, 73 százalékuk pedig tisztában van a vakcinák fontosságával a felsorolt fertőző betegségek megelőzésében. Ezen túlmenően 63 százalékuk csekélynek tartja a védőoltások mellékhatásaiban rejlő veszélyeket.

Vannak azonban csoportok, melyek tagjai továbbra is gyanakvással tekintenek a vakcinákra. A vizsgálat adatai alapján felvázolhatók azok a demográfiai jellemzők, melyek mentén elkülöníthetők a védőoltásokat pártoló és ellenző csoportok. Összességében úgy tűnik, hogy az alábbi csoportok a leginkább szkeptikusak az egészségügyi dolgozókkal és a kutatókkal/kutatásokkal szemben: a feketék, a 30 évesnél fiatalabbak, az alternatív gyógymódok hívei, illetve a tudományos adatok körében nehezebben eligazodók. Ezekre a csoportokra összességében az jellemző, hogy a vakcinák veszélyeit a valósnál nagyobbnak, az előnyöket pedig a ténylegesnél kisebbnek látják, mint a népesség fennmaradó része.

Egy generációs rés is megfigyelhető az MMR vakcina elfogadása terén: a 65 évesnél idősebben túlnyomórészt (90 százalékban) támogatják az MMR vakcinát, és azt tartják, hogy beadatását az állami iskoláknak meg kellene követelniük. Mindössze 8 százalék azok aránya, akik szerint az ezzel kapcsolatos döntést inkább teljes egészében a szülőkre kellene bízni.

Ezzel szemben a 18 és 29 év közöttiek mindössze 77 százaléka támogatja az iskolai kötelező védőoltások gondolatát, miközben 21 százalékuk szerint a szülőknek lehetőséget kellene adni arra, hogy maguk dönthessenek arról, beadatják-e gyermekeiknek a védőoltást, még akkor is, ha ezzel veszélynek teszik ki az adott közösség többi tagját.

A jövedelmi viszonyok és a tudományos ismeretek ugyancsak szerepet játszanak a vakcinák elfogadottságában. A tudományosan tájékozottabbak 90 százaléka különösen nagynak látja a vakcinák előnyeit és támogatják az iskolai kötelező védőoltások gondolatát.

A tanulmány szerzői számára is „megdöbbentő” megállapítás volt, hogy a kisgyermekek szülei körében nagyobb volt a vakcinák veszélyei felett aggodalmaskodók aránya. A 4 évesnél fiatalabb gyermekek szüleinek több mint fele minősíti csekélynek, 43 százalék pedig közepesnek vagy nagynak a mellékhatások rizikóját. Ezzel szemben azon szülők alcsoportjában, akiknek nincs 4 évesnél fiatalabb gyermeke, a kockázatot csekélynek látó szülők aránya 70 százalék, míg mindössze 29 százalék látja a veszélyeket közepesnek vagy nagynak.

„Felmérésünk legváratlanabb megállapítása, hogy éppen a legfiatalabb gyermekek szüleiben él a legnagyobb aggodalom az MMR vakcina nem biztonságos voltával kapcsolatosan” – emeli ki a vizsgálat vezetője.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.